Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ahdistava näky hotelliaamiaisella sai Iikka Kiven mitan täyttymään: "Tässä ei ole mitään järkeä, lopettakaa"

7:58Satoja miljoonia kiloja ruokaa menee Suomessakin roskiin vuosittain – mistä apu?
Julkaistu 18.09.2019 13:20

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Koomikko Iikka Kivellä tuli mitta täyteen liian runsaiden hotelliaamiaisten suhteen.

Yllä olevalla videolla ajankohtaista keskustelua ruokahävikistä. 

– Hei kaikki Suomen hotellialan ihmiset! Mulla on teille pyyntö. Olisiko mitenkään mahdollista, että joka ikinen aamupala ei näyttäisi siltä, että germaaniheimon sotapäällikkö juhlii voittoa kuuden viikon piirityksen jälkeen? koomikko Iikka Kivi aloittaa kirjoituksensa Facebook-sivuillaan. 

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Iikka Kivi viittaa tekstissään hotellien usein tarpeettoman runsaisiin aamiaisbuffeteihin, joista syntyy potentiaalisesti valtava määrä hävikkiä. Kiven mukaan tämä on suuressa ristiriidassa vallitsevan ekokatastrofin kanssa. Hotellit kilpailevat keskenään siitä, kuka voi kasata esille eniten roskiinheitettävää ruokaa. Se on Kiven mukaan täysin järjetöntä ja painajaismaista.


– Sata erilaista syötävää, pekonin määrä mitataan laareina, hälinän hälvettyä pöydät täynnä puoleksi purtuja annoksia – kuin paikalle olisi pyyhältänyt heinäsirkkalauma, joka ei työstressinsä takia malta pysähtyä edes syömään kunnolla, Kivi toteaa päivityksessään. 

– Tässä ei ole mitään järkeä. Lopettakaa. Haluan käydä aamuisin syömässä enkä tuijottamassa maailmanloppua lautasella, hän päättää tekstinsä.

Toimittajan kuva kertoo karun totuuden

Iikka Kivi kertoo MTV:lle saaneensa kimmokkeen päivitykseensä toimittaja Suvi Auvisen Twitter-päivityksestä. Auvinen jakoi Twitteriin karun kuvan asiakkaan pöydästä suomalaishotellin aamiaisbuffetista. Kuvasta ja tekstistä päätellen asiakkaat olivat poistuneet pöydästä jättäen jälkeensä valtavan määrän ruokahävikkiä. Lautasella on puuroa ja näyttäisi siltä, että siihen ei ole edes koskettu. 

Jos päivitys ei näy, katso se täältä. 

MTV:n ruokasivusto Makuja.fi uutisoi samantyyppisestä päivityksestä jo vuonna 2016. Silloin ihmisten törkeää käyttäytymistä hotellien aamiaisbuffeteissa ihmetteli kuvan kera Teknologia- ja palveluyhtiö Rauten toimitusjohtaja Tapani Kiiski.

Koomikko Iikka Kivi kertoo matkustavansa kotimaassa paljon työnsä puolesta ja samalla tulee nähtyä hotellien aamiaistarjontaa laajasti. Hän jättää nykyään aamiaisen mieluummin väliin, kun menee katsomaan painajaismaista näkyä.

– Koen ahdistavaksi sen mässäilyn. Joka aamu on melkein kuin sadonkorjuujuhlat, Kivi sanoo.

Kivi tarkentaa, että hänen alkuperäinen Facebook-kirjoituksensa syyllisti ehkä liikaakin hotellialan ihmisiä. Monet toivat päivityksen kommenttikentässä esiin, että vastuu on myös asiakkaalla. Eräs ravintola-alan työntekijä kirjoitti, että keittiön puolelta ei tule puoliakaan niin paljon jätettä kuin asiakkaiden lautasilta. 

– Mielestäni vastuu on kyllä suurimmaksi osaksi aikuisten ihmisten, jotka eivät ilmeisesti tiedä paljon jaksavat syödä. Onko sitä croissanttia pakko voidella ja täyttää, jos siitä syö vaan yhden haukkauksen? Tai ottaa kahvia, jos juo vaan suullisen? Kyllä pitäisi aikuisten ihmisten tietää omat rajansa, niin ruokailuun kulutetussa ajassa kuin oman vatsalaukun vetävyydessä. Ei ole ravintoloiden vika jos asiakas ei osaa annostella itselleen ruokaa järjellistä annosta.

"Hävikkiä pahentaa valintahalvaus"

Kivi koki ihmisten kirjoittamat kommentit ja niiden aiheuttaman keskustelun erittäin positiivisena. 

– Sain hyvää kritiikkiä ja minulle huomautettiin, mitä kaikkea hotellialalla on jo tehty hävikin vähentämiseksi. Moni ketju pyrkii aktiivisesti vähentämään hävikkiä ja on mukana esimerkiksi ResQ-palvelussa. Siinä mielessä kirjoitukseni oli ehkä hieman yksisilmäinen.

Kivi näkee, että vastuu jakautuu yhtä lailla hotelleille kuin niissä asioiville ihmisille.

– Kuten kommenteissa kirjoitinkin, niin hävikkiä pahentaa varmasti sellainen psykologinen ilmiö kuin valintahalvaus. Jos ihmiselle annetaan liikaa vaihtoehtoja, hän ei kykene valitsemaan niistä mieleistään.

Kivi kertoo viettäneensä keväällä yhden yön kotimaisessa ei-ketjuunkuuluvassa hotellissa. Siellä hän yllättyi positiivisesti, kun tarjolla oli ehkä vain 15 erilaista sorttia ruokaa. Aamiainen oli aivan riittävä ja tarpeeksi runsas.

Monet hotellialalla työskentelevät ihmiset kuitenkin muistuttavat Kiven Facebook-sivuilla, että aamiaisen karsiminen johtaa valitettavasti negatiiviseen asiakaspalautteeseen. Samoin käy, jos lihapainoitteisen tarjonnan vaihtaa kasvispainoitteiseksi. 

Lue myös: Kuva paljastaa järkyttävän totuuden hotellien aamupalapöydistä: ”Hävetkää!”

Lisää aiheesta:

Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohuNälkä yllätti Marikan kaupassa, söi vahingossa työntekijän vanukkaan – ymmärrystä ei kaikilta heru: "En ole ikinä tajunnut ihmisiä, jotka syövät tuotteita ennen maksua"Keittiöpäällikkö Tomin vuodatus "ravintolan pahimmista asiakkaista" voi koskettaa sinuakin – karu ilmiö tuttu myös Suomesta: "Käytöksenne on häpeällistä"Järkyttävät buffetkuvat julkaissut keittiöpäällikkö Aki arvelee MTV:lle: Tässä todennäköisin syy ihmisten "sikailuun"Keittiöpäällikkö Aki julkaisi kuvat törkeästä sikailusta hotellin aamiaisbuffetissa: "Kuinka te kehtaatte?"Suomalaisravintoloitsijan vastaus töykeään palautteeseen saa yhä oudompia käänteitä – ”säikähdin tosissaan”
RuokaHotellitSomehititMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:25
    Huomenta Suomi

    Jäikö tortillalettuja yli? Tinsku vinkkaa käyttötavan, jota et ehkä ole hoksannut

  • Eilen15:30
    Syömishäiriöt

    Mitä tehdä, kun ruokahalu muuttuu ruokahälyksi?

  • 22.11.18:01
    Liha

    Loistava liharuoka on suosittu vuodesta toiseen – milloin söit viimeksi?

  • 22.11.09:15
    Ruokaniksit

    Helpoin tapa avata säilyketölkki – nerokas niksi yllättää!

  • 21.11.17:45
    Jouluruoka

    Nerokas graavilohikikka: Säästät jouluna aikaa ja rahaa!