Mainos

Ruoan hinnannousu näkyy kauppojen hyllyillä

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) lupaa budjettineuvottelujen yhteydessä ruoan hinnannousun taittumista.

Kataisen mukaan ruoan hintapiikki on pian ohi muun muassa ensi vuoden lopulla toteutuvan arvonlisäveron laskemisella.

Ruoan hinnannousu näkyy kauppojen hyllyillä selvästi. Esimerkiksi erikoisjuustot jäävät aiempaa useammin hyllyihin, ja halvempi edam käy kaupaksi.

- Keskiostos on alkanut laskea. En tiedä, ovatko ihmiset ryhtyneet laskemaan ostoksiaan tarkemmin. Ainakin niin sanottu jääkaappihävikki pienenee eli ihmiset ovat tarkempia tällä hetkellä, arvioi vantaalaisen Citymarket Jumbon kauppias Matti Himberg.

Samalla ketjujen omat halvemmat merkit katoavat hyllystä vikkelästi. Esimerkiksi K-kauppojen Pirkka-tuotteiden menekki on kasvanut viime aikoina lähes 20 prosenttia.

Osa asiakkaista taas on vaihtanut kokonaan ostospaikkaa. Esimerkiksi Lidl Suomen antamien tietojen mukaan heidän myymälöidensä asiakasmäärät ovat kasvaneet, erityisesti suurissa kaupungeissa.

"Kauppias on kuningas"

Valtionvarainministeri Jyrki Katainen lupaili tänään helpotusta tilanteeseen: Ruoan hinta aiotaan saada laskuun arvonlisäveroalennuksen ansiosta.

Täysiä takeita siitä, että veroalennus näkyy kuluttajan kukkarossa ei kuitenkaan ole.

- Lisätään kilpailua, eli esimerkiksi aukioloajat on kysymys, joka on syytä tässä kohdassa käydä läpi. Mitä kovempi kilpailu, sitä varmemmin veroale menee hintoihin. Toisaalta sitten kuluttaja on se kuningas. Jos kauppias ei laske ruuan hintaa viidellä prosentilla niin kannattaa mennä toiseen kauppaan, Katainen sanoo.

Viiden prosentin veroalennus tulee voimaan ensi vuoden lopussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.