Ruanda-oikeudenkäynnissä kyse rikosten rikoksesta

Tänään alkava Ruanda-oikeudenkäynti on ainutlaatuinen Suomen mittakaavassa.

Rikostoimittaja Jarkko Sipilä kertoo aamun Huomenta Suomessa, että oikeudenkäynti alkaa kuten normaalistikin, syytteiden lukemisella. Muuta tänään tuskin ehditään tehdä.

Syytteitä on valmisteltu jo kesällä ja ne ovat tulleet julkisiksi. Sipilä sanoo, että Ruanda-oikeudenkäynnissä on kyse "rikosten rikoksesta".

- Puhutaan joukkotuhonnasta, kansankielellä kansanmurhasta. Nämä tapaukset ovat sattuneet Ruandassa huhtikuussa 1994, kun siellä tapettiin eri arvoiden mukaan 500 000-1 000 000 ihmistä. Syytteiden mukaan on 15 murhaa, johon silminnäkijät ovat syytetyn yhdistäneet. Ihmisiä on ammuttu, hakattu ja keihästetty hengiltä.

Lisäksi arvioidaan, että paikallisessa kirkossa ja vuorella on tapettu 30 000-40 000 ihmistä. Syyttäjä väittää, että syytetty Francois Bazaramba on ollut osallisena näissäkin tapahtumissa.

- Syyttäjän mukaan hän on ollut yhtenä muiden mukana johtamassa näitä joukkoja ja yllyttämässä murhiin.

Poikkeuksellista Suomessa

Bazaramba on kiistänyt kaikki rikokset ja kertonut olevansa pakolainen, jota Ruandan hallitus jahtaa ulkomailla olevana.

- Puolustuksen mukaan todistajina esiintyvät henkilöt ovat ottaneet Bazaramban maita ja metsiä haltuunsa, eli heillä on taloudellinen intressi taustalla, Sipilä kertoo.

Juttu sai alkunsa ihmisoikeusjärjestö Human Right Watchin raportista, johon oli koottu todistajalausuntoja näistä veriteoista. Raportissa mainittiin Bazaramban nimi.

- Tämä on poikkeuksellista Suomessa. Joukkotuhonta on sellainen rikoslain pykälä, jonka kirjoittajat ovat ajatelleet, että eihän tätä koskaan Suomessa sovelleta. Niinpä vain sekin on tullut Suomeen sovellettavaksi. Tämähän on rinnastettavissa tekona natsien hirmutekoihin tai Armenian kansanmurhaan, massiivisiin isoihin rikoksiin.

"Oikeudenkäynti kallis ja eksoottinen"

Porvoon käräjäoikeus siirtyy myöhemmin Ruandaan Kigalin korkeimman oikeuden tiloihin haastattelemaan sekä syyttäjän että puolustuksen todistajia. Sipilä uskoo, että oikeudenkäynnistä on kehkeytymässä mielenkiintoinen ja eksoottinen.

- Syytteet pysyvät voimassa tai kaatuvat sen perusteella, miten uskottavia ja luotettavia nämä todistajien kertomukset ovat. 15 vuotta on todella pitkä aika, mutta tässä on kyse sen laatuisista teoista, jotka varmasti pysyvät muistissa.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kiitelleet Ruanda-oikeudenkäynnin järjestämistä, mutta kritiikkiä on kuulunut sen hinnasta. On arvioitu, että pelkästään Ruandaan suuntautuvan matkan hinta on noin 800 000 euroa.

- Oikeus toimii verorahoilla, mehän sen maksamme. Vaikea on kuitenkaan kuvitella sellaista tilannetta, että syytteitä jätettäisiin käsittelemättä rahan takia, Sipilä sanoo.

Syyttäjä on vaatinut Bazaramballe elinkautista tuomiota, jonka hän todennäköisesti istuisi Suomessa. Jos syytteet hylätään, hän saa oletettavasti jatkaa asumistaan täällä, Sipilä kertoo.

Bazaramba tuli Suomeen 2000-luvun alussa. Hän on asunut Porvoossa, joten juttu käsitellään Porvoon käräjäoikeudessa.

Lue myös:

Katso rikostoimittaja Jarkko Sipilän haastattelu (Huomenta Suomi 1.9.2009)

Lue myös:

    Uusimmat