Mainos

Rokote ehkäisee kaulavaltimotautia?

Tuore tutkimus kertoo ihmisen omien vasta-aineiden estävän kaulavaltimotaudin kehittymistä.

Ihmisen veren omat vasta-aineet näyttävät estävän kaulavaltimotaudin kehittymistä. Uutta tietoa taudin riskitekijöistä on saatu laajassa väitöstutkimuksessa, jossa oli mukana 1000 oululaista. Tulevaisuudessa valtiomotautia saatetaan pystyä torjumaan myös rokottamalla.

Valtimotaudista johtuvat sairaudet, sepelvaltimotauti ja sydän- sekä aivoinfarkti ovat suomalaisten kansansairauksia. Pitkään on tiedetty korkean verenpaineen ja kolesterolin sekä tupakoinnin lisäävän taudin vaaraa.

- Ne selittävät ehkä puolet valtimokovettumatautitapauksista. Muita tekijöitä ovat erilaiset tulehduksiin liittyvät tekijät ja viimeisten tietojen mukaan myös erilaiset immuniteetti- eli elimistön puolustusjärjestelmään liittyvät tekijät, selittää tutkija Jarkko Karvonen Oulun yliopistosta.

Riskigeeniä kantaa joka kolmas


Oululaisilta tutkittiin valtimonkovettumamuutosten yhteyttä veren vasta-aineisiin ja kolmen geenin perinnölliseen vaihteluun. Tulosten mukaan tupakoivat henkilöt, joilla on apoliporoteiini E4-geeni, kantavat kaikkein suurinta riskiä sairastua valtimokovettumatautiin. Kyseinen geeni on noin kolmasosalla suomalaisista.

Toinen riskitekijä Karvosen perjantaina Oulun yliopistossa tarkistettavan väitöstutkimuksen mukaan on verestä puuttuvat vasta-aineet. Eläinkokeissa on rokottamalla pystytty nostamaan vasta-aineiden määrää ja nyt pohditaan ihmisten rokottamismahdollisuutta.

- Se ei ole täysin poissuljettua, mutta ihmisen immuniteettijärjestelmä on hyvin monimutkainen verrattuna koe-eläimiin, Karvonen arvioi.

Rokotuksiin siirtyminen olisi muutenkin vielä pitkän tien takana. Karvosen mukaan ensin pitäisi löytää menetelmät, joilla tunnistaa rokotuksesta eniten hyötyvät ihmiset.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 21.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.