Rohkein suomalaistaide liikaa jenkeille

Suomalainen taide on amerikkalaisten suurennuslasin alla. Viime perjantaista asti Helsingissä ja Turussa on kulkenut tavallista tärkeämpiä kulttuurituristeja, washingtonilaisen kulttuurikeskus Kennedy Centerin valintaraati.

Kaksi tavallisen näköistä naista, varapresidentti Alicia Adams ja johtaja Gilda Almeida päättävät, millaisen kuvan suuri amerikkalainen yleisö Suomesta saa. Tulossa on suomalaistaiteen laajin esittely Yhdysvalloissa.

Kävijämäärillä laskettuna The John F. Kennedy Center for Performing Arts on USA:n suurin taidelaitos. Sen teemana helmikuussa 2013 on Pohjoismaat, yhtenä niistä Suomi.

Toista kertaa salaa Suomessa

Näyttelyn valintaraadin salaisena pidetyn toisen Suomen vierailun päättyessä Adams kertoo MTV3 Uutisille, että osa heidän näkemästään taiteesta on liian rajua.

– Taide on täällä erittäin laadukasta, mutta minun on valittava hienovaraisesti sellaista taidetta, jonka yleisömme pystyy vastaanottamaan. Haluamme toki esittää myös uutta, sellaista mistä yleisö ei ole tiennyt mitään eikä osannut edes toivoa, sanoo Adams.

Adams ei halua vielä nimetä niitä teoksia, jotka raati on jo päättänyt valita tai oikopäätä hylätä. Rivien välistä voi lukea, että yli nelituntinen teatteriesitys, Kristian Smedsin Karamazov olisi voinut olla lyhyempi.

Tanssija Tero Saarinen on ilmiselvästi raadin suosikki; Saarinen esiintyy muutenkin vuosittain Yhdysvalloissa.

Rahoitus yksityisilta amerikkalaisilta

Pohjoismaisen kulttuurifestivaalin budjetiksi on kaavailtu kymmentä miljoonaa dollaria eli seitsemää miljoonaa euroa. Rahoituksen järjestää pääosin yksityinen kulttuurikeskus keräämällä lahjoituksia amerikkalaisilta.

Yhdysvalloissahan hyväntekeväisyys ja taiteen sponsorointi kuuluvat varakkaiden kansalaishyveisiin. Yritykset voivat vähentää lahjoitukset verotuksesta ja ohjaavat näin suoraan omilla valinnoillaan taiteen sisältöä.

Suomalaisten veronmaksajien kukkarolla ei tällä kertaa juuri käydä - amerikkalaisten valitsemat suomalaistaitelijat voivat korkeintaan hakea matka-apurahaa ulkoministeriöltä tai kulttuurirahastoilta.

Tämä tähän asti suurin suomalaistaiteen esiintyminen Yhdysvalloissa osuu sitä paitsi mahdollisimman hyvään maastoon: Washingtonissa todellisiin päätöksentekijöihin voi parhaiten vaikuttaa laadukkaalla kulttuurilla.

Valta ja taide asuvat siellä samassa taskussa.

Katso Merja Sundströmin juttu (Kymmenen uutiset 31.10.2011)

Lue myös:

    Uusimmat