"Riviministeriksi" palaaminen ei ollut pääministerinäkin toimineelle Vanhaselle täysin ongelmatonta – mies vetäytyy nyt politiikasta, myös terveyssyyt painavat vaakakupissa

Näin Matti Vanhanen kommentoi MTV:lle pikaista lähtöään ministeripestistä:"Olen iloinen, että tästä on terveenä selvitty" 5:03
Näin keskustan Matti Vanhanen luonnehtii taakseen jäävää valtiovarainministerin tehtävää.

Keskustan Matti Vanhanen luopuu ensi viikolla tehtävästään valtiovarainministerinä, kertoo Maaseudun Tulevaisuus. MTV Uutisten haastattelussa Vanhanen kertoo vetäytyvänsä valtakunnan politiikan saralta kokonaan.

Vanhasen paikalle on nousemassa odotetusti keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

– Tämä oli alun alkaenkin väliaikainen tehtävä, Vanhanen toteaa MTV Uutisten politiikan toimittajan Ossi Rajalan haastattelussa.

Hänen mukaansa "luontevia" lähdön ajankohtia olisi ollut kaksi: syksyllä budjettiriihen jälkeen tai nyt kehysriihen jälkeen. Vanhanen päätyi jälkimmäiseen.

– Näin ollen seuraaja pääsee valmistelemaan alusta asti seuraavaa tärkeää valmistelua.

"Liikkeelle on laitettu aika monta asiaa"

Vanhasen mukaan "projektiluontoisen" tehtävän aikana on saatu paljon aikaiseksi ja projekti on nyt saatettu päätökseen.

– Budjetti saatiin aikaa tälle vuodelle ja kehyssuunnitelma – sen sisällöstä ollaan montaa mieltä. Liikkeelle on laitettu aika monta asiaa. Näistä ehkä tärkein on nyt se selvitystyö, josta kehysriihi päätti – se liittyy yritysten yhteisöveron kehittämiseen.

Koronavuosi teki EU-kokoontumisistakin etäkokouksia

Poikkeusvuonna myös valtiovarainministerin tehtävä oli poikkeava.

– Kyllä täällä oli tyhjät käytävät. Koko ministerikausi meni niin että esimerkiksi yhtään EU-kokousta ei ollut täällä paikan päällä. Tämän viimeisenkin kävin täältä Valtioneuvostosta käsin, vaikka valtaosa on Lissabonissa nyt koolla. 

Vanhasen katse on tulevaisuudessa

Talouden saralla olisi Vanhasen mukaan päästävä eteenpäin.

– Tämä on ollut kriisiaikaa ja samalla kriisin jälkeisen ajan suunnittelua. Minun katsantani on ollut koko ajan tämän ja ensi vuoden kasvupyrähdyksen jälkeisessä kasvupotentiaalissa. Meidän pitäisi päästä takaisin tuohon pohjoismaiseen vauhtiin.

Vanhasen mukaan vauhtiin kiriminen edellyttää tutkimus- ja kehitystoimintaa, työvoiman saannin lisäämistä ja lupaprosessien joustavoittamista. Myös yritysten investointikykyä on parannettava.

– Toivon että sitä työtä hallitus jatkaa, Vanhanen painottaa.

Politiikka jää taakse

Vanhanen uumoilee tulevaisuudessa vetäytyvänsä politiikan saralta.

– Otan aika näkymättömän roolin. Olen jäämässä valtakunnan politiikasta pois. Hoidan tämän eduskuntakauden loppuun.

– En missään tapauksessa lähde seuraaviin eduskuntavaaleihin ehdolle, ajattelen nykyään omaa terveyttäni. Tämä vaikutti jo vaalikauden alussa siihen, millaisiin tehtäviin ryhdyn.

Kovin innostunut Vanhanen ei ollut, kun häntä suostuteltiin valtionvarainministerin tehtävään.

–  Entisen aika pitkäaikaisen pääministerin paluu riviministerin tehtävään ei ole aivan yksinkertaisimmasta päästä. Olen yrittänyt välttää sitä, että ryhtyisin neuvomaan.

Vanhanen katsoo huojentuneena eteenpäin ja muistelee kokonaisuutena taakse jäävää valtiovarainministerin tehtävää iloisin mielin.

– Olen iloinen että tämä mahdollisuus on ollut ja olen iloinen myös että tästä on terveenä selvitty.

Matti Vanhanen luopuu tehtävästään valtiovarainministerinä 2:10
Katso MTV:n Kymmenen uutisten raportti Vanhasen ministerisalkusta luopumisesta.

Lue myös:

    Uusimmat