USA ja Suomi aloittavat neuvottelut puolustusyhteistyöstä

Yhdysvallat ja Suomi käynnistävät neuvottelut puolustusyhteistyösopimuksesta tänä syksynä, tiedottaa ulkoministeriö.

Sopimus luo ministeriön mukaan puitteet ja oikeudellisen pohjan Suomen ja Yhdysvaltain väliselle säännölliselle puolustusyhteistyölle. 

– Sopimus myös loisi edellytyksiä yhteistyön tiivistämiselle, mikäli turvallisuustilanne sitä edellyttäisi, ulkoministeriö toteaa tiedotteessaan.

– Yhdysvallat on Suomelle tärkeä ja läheinen kumppani ja jatkossa liittolainen. Sen kanssa tehtävä puolustusyhteistyö parantaa Suomen puolustuskykyä.

Sopimus on ministeriön mukaan jatkumoa aiemmalle yhteistyölle. 

Maaliskuussa presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden sopivat Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyön syventämisestä. Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusministeriöiden välillä on aiejulistus vuodelta 2016.

Mikä on puolustusyhteistyösopimus

Puolustusyhteistyösopimus on luonteeltaan sitova kansainvälinen sopimus, joka tuodaan eduskunnan käsittelyyn ja hyväksyttäväksi. Sopimusneuvotteluiden kestoksi ennakoidaan 1–2 vuotta. 

Sopimus määrittelee Yhdysvaltojen joukkojen asemaa niiden toimiessa Suomen alueella ja sisältää muun muassa verotukseen, tulleihin ja pätevyyksien tunnustamiseen liittyviä käytännön kysymyksiä.

– Sopimusneuvottelujen käynnistäminen Suomen kanssa on osoitus Yhdysvaltain sitoutumisesta Suomen ja Euroopan turvallisuuteen. Sopimuksen myötä Suomella on myös entistä paremmat valmiudet Nato-jäsenyytemme toimeenpanoon, ulkoministeriö tiedottaa.

Lue myös:

    Uusimmat