Soraäänet raikuvat Venäjällä ja tuki sodalle rakoilee, jopa kommunistipamppu kehottanut liikekannallepanoon – "Kansan oikeat ajatukset tulevat pinnalle"

2:53
Mikä on Putinin tilanne tappioiden jälkeen?

Venäjän johto ei ole pystynyt peittelemään kansalta epäonnistumistaan Ukrainan vastahyökkäyksessä.

Merkittävät tappiot ovat johtaneet siihen, että yhä useammalta suunnalta on alkanut kuulua soraääniä presidentti Vladimir Putinin toimia kohtaan.

Muun muassa Moskovan ja Pietarin kaupunginvaltuustoissa on laitettu alulle vetoomukset, joissa vaaditaan Putinia syytteeseen maanpetoksesta.

Lisäksi yksi Venäjän päätelevisiokanavista, NTV, näytti televisiossa maanantaina keskusteluohjelman, jossa avoimesti kritisoitiin Putinin tekemiä virheitä "erikoisoperaatiossa".

Juttu jatkuu videon jälkeen.

6:36
Putinilla on sodassa vain huonoja vaihtoehtoja – mitä seuraavaksi tapahtuu, Mika Aaltola?

Entinen Suomen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen sanoo tämän kielivän siitä, että jotakin liikettä Venäjällä tapahtuu.

– Itse uskoisin, että Putinin asema ei ole tällä hetkellä vakavasti uhattuna.

Himanen perustelee kantaansa sillä, että Venäjällä media on tiukasti Kremlin valvovan silmän alla.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Tämä NTV:ssä nähty keskusteluohjelma ei ollut sattumanvarainen eikä spontaani. Se haluttiin julkisuuteen syistä, joita me voimme vain spekuloida, Himanen sanoo.

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith puolestaan sanoo, ettei hän näe Putinille osoitettujen soraäänten olevan järjestelmällisesti suunniteltua toimintaa.

Smithin mielestä kyse on pikemminkin venäläisten reaktioista ja siitä, että "kansan oikeat ajatukset tulevat pinnalle".  

– On totta, että ohjelmia Venäjällä seurataan ja tarkistetaan tarkasti, mutta tämä NTV:n ohjelma ei ollut ainoa.

Smith kertoo, että Venäjän televisiossa on esitetty lähiaikoina useampia ohjelmia, joissa käsikirjoitus on muuttunut tai poikennut aiemmin suunnitellusta.

– Eräässä ohjelmassa puhuttiin, että Venäjän tulee ymmärtää se, että Ukraina on oma valtionsa ja ukrainalaiset oikea kansa. Tämä on täysin vastakkainen näkemys kuin se, mitä valtionjohdon linja edustaa.

Himanen arvioi varovasti, että mahdollisesti Moskovassa, Pietarissa ja muissa Venäjän suurimmissa kaupungeissa kansalaiset kritisoivat Venäjän aloittamaa hyökkäystä Ukrainaan, mutta muualla Venäjällä tuki sotaa ja Putinia kohtaan on yhä korkealla.

Sota ja liikekannallepano mainittu Venäjällä

Himanen sanoo, että Venäjällä julkisista säröistä merkittävin oli luultavasti se, kun Venäjän kommunistisen puolueen puheenjohtaja Gennadi Zjuganov kutsui "erikoissotilaallista operaatiota" sodaksi ja kehotti Venäjää aloittamaan yleisen liikekannallepanon.

– Kysymys liikekannallepanosta on nyt selvästi Venäjällä käynnissä. Se tietysti viittaa siihen, että Moskovan arvio sodankulusta on hyvin toisenlainen. Muutoksia on tulossa.

Himanen ei kuitenkaan usko, että Venäjä aloittaisi liikekannallepanon, sillä se olisi äärimmäisen epäsuosittu päätös.

– Jos yleinen liikekannallapano on äärimmäisen epäsuosittu päätös niin, silloin se tarkoittaa myös sitä, että sota Ukrainaa vastaan ei ole suosittua.

Putin ja Xi tapaavat tänään Uzbekistanissa

Putinin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin on tarkoitus tavata tänään Uzbekistanissa, kun talous- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyneen Shanghain yhteistyöjärjestön maat kokoontuvat.

Himanen sanoo, että kokous sattuu hyvin mielenkiintoiseen saumaan.

– On tiedossa, että Kazakstan olisi pyrkimässä eroon kyseisen talous- ja turvallisuuspolitiikkajärjestön jäsenyydestä. Juuri eilen Xi ilmaisi kryptisessä lausunnossaan tukensa Kazakstanin itsenäisyydelle ja omalle politiikalle. Sen ajoitus ei ole välttämättä sattumaa.

Hybridiosaamiskeskuksen Smithin mielestä Xin viesti oli selkeä näpäytys Venäjälle. Näpäytyksellä Smith tarkoittaa sitä, että Kiinan mielestä Venäjällä ei tulisi olla mitään asiaa Kazakstanin sisäisiin asioihin.

Koko Uutisaamussa käydyn keskustelun voit katsoa alta. 

10:50

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja