Mainos

Rintaliiveistä päänsärkyä

Tilastojen mukaan naisten on erittäin vaikeaa ostaa sopivia rintaliivejä. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen perusteella noin 80 prosenttia naisista käyttää vääränkokoisia rintaliivejä. On arvioitu, että nainen kuluttaa liivien ostamiseen aikaa noin 40 minuuttia.

Ammattilaiset huomauttavat, että liivit ovat oikean kokoiset, kun nainen ei oikeastaan tunne niiden olemassaoloa. Huomionarvoinen seikka liivejä ostaessa on se, että naisen rintojen koko vaihtelee kuukautiskierron, menopaussin, imetyksen, raskauden ja puberteetin vuoksi. Myös e-pillereiden käyttö saattaa aiheuttaa muutoksia rintojen kokoon. Ei siis ole mikään ihme, että sopivien liivien ostaminen on hankalaa.

Hermot pinteessä

Rintaliivien valinnan lisäksi päänsärkyä voi aiheuttaa itse rintaliivit. Dallasissa sijaitsevan UT Southwestern Medical Centerin lääkärit ovat havainneet, että rintaliivien olkaimien pitäminen liian tiukalla voi olla naisille jopa vaarallista. Mikäli olkaimet ovat niin kireällä, että ne painuvat syvälle hartioihin, aiheuttavat ne painetta kaulahermoihin. Kaulahermoja on kahdeksan paria. Ne tulevat hartiaseudulle kallon alta ja nikamien välistä. Neljä ylintä kaulahermoa muodostavat niin sanotun kaulapunoksen. Vastaavasti neljä alinta kaulahermoa muodostavat ensimmäisen rintahermon kanssa hartiapunoksen, josta lähtee hermoja yläraajaan. Kaulahermot hermottavat muun muassa yläraajoja, palleaa, kaulan lihaksia sekä selän epäkäslihaksia.

Liian tiukkojen rintaliivien aiheuttama hermopaine saattaa aiheuttaa päänsärkyä, niskakipua tai hartioiden tunnottomuutta. Pitkällä aikavälillä kipu saattaa säteillä sormiin saakka. Erityisesti isorintaisten naisten kannattaa huolehtia siitä, että rintaliivit ovat oikean kokoiset ja säädetty sopiviksi. Lääkärit eivät myöskään suosittele spagettiolkaiten pitkäaikaista käyttöä. Parhaat olkaimet ovat leveämalliset, jotka jakavat painon laajemmalle alueelle. Ne eivät tietenkään ole niin seksikkäät ja huomaamattomat kuin pienet narut, mutta naisen terveyden kannalta ne ovat oikea vaihtoehto.

Sovittamalla sopivat

Sopivat rintaliivit löytää vain sovittamalla ja vertaamalla eri valmistajien malleja ja kokoja. Naisten, jotka eivät tiedä tarkalleen omaa kuppikokoaan, kannattaa mitata rintojensa koko. Ensin mitataan rinnanympärys rintojen korkeammalta kohdalta. Sen jälkeen mitataan ympärys rintojen alta. Rintojen alta mitattu koko kertoo rintaliivien ympärysmitan ja näiden kahden mitatun ympärysmitan erotus vastaavasti kuppikoon. Mitat ovat kuitenkin suuntaa antavia.

Mikäli rinnanympärysten erotus on:

 • 10–11 senttimetriä, on kuppikoko AA
 • 12–13 senttimetriä, on kuppikoko A
 • 14–15 senttimetriä, on kuppikoko B
 • 16–17 senttimetriä, on kuppikoko C
 • 18–19 senttimetriä, on kuppikoko D
 • 20–21 senttimetriä, on kuppikoko DD
 • 22–25 senttimetriä, on kuppikoko E
 • 26–28 senttimetriä, on kuppikoko F

Liivit kannattaa aina ostaa asiantuntevan myyjän avustuksella. Hän näkee ostajaa paremmin, miten liivit istuvat. Lisäksi hän osaa neuvoa, jos liivien ympärysmittaa täytyy pienentää tai kuppikokoa suurentaa. Istuvissa liiveissä olkaimet ja kaarituki eivät purista, rinnan kärki asettuu liivien korkeimpaan kohtaan ja kaarituki tukee hyvin koko rintaa eivätkä rinnat pursuile tuen reunoilta ulos.

Miehet antakaa lahjakortti

Miehet haluavat tavan takaa ostaa naisille joululahjaksi seksikkäitä rintaliivejä. Hyvin usein rintaliivit ostetaan kuitenkin ihan kouratuntumalla tai vertailemalla myyjän rintoja muistikuvaan oman kullan rinnoista. Tämä on tietysti täysin tuhoon tuomittu yritys ja joulun jälkeen lahjaksi saatuja liivejä sitten kiikutetaan liikkeeseen vaihdettavaksi.

Osa miehistä on sen verran fiksuja, että he katsovat vanhojen liivien koon tai nappaavat kainaloonsa kumppaninsa liivit ja ostavat uudet niiden perusteella. Vanhojen liivien kokoon ei kuitenkaan kannata täysin luottaa, sillä eri valmistajilla saattaa olla käytössä aivan erilainen kokoluokitus tai liivien leikkaus muuttaa liivien mallia siten, etteivät ne olekaan istuvat. Liivit myös hiukan löystyvät pesussa, joten ne mukaan napatut liivitkään eivät välttämättä takaa onnistunutta ostosta. Järkevintä olisikin antaa naiselle lahjakortti johonkin liiviliikkeeseen, josta hän sitten itse voi ostaa sopivat liivit.

Teksti: Kari Heusala

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.