Riku Rantala ihmettelee ihmisten pessimististä asennetta elämään: ”Meillähän menee paremmin kuin koskaan”

Peter Nymanin haastateltavana vieraillut Riku Rantala on kummissaan. Hän hämmästelee etenkin länsimaissa vallalla olevaa pessimististä asennetta elämää kohtaan.

– Luvut todistavat, että meille menee paremmin kuin koskaan. Maailmassa valtava määrä ihmisiä on päässyt pois köyhyysloukusta. Aiempaa vähemmän ihmisiä kuolee väkivallan ja sotien takia. Meidän suomalaisten pitäisi olla maailman onnellisin kansa, mutta kun maanantaiaamuisin katsoo ihmisiä, niin ei se oikein siltä näytä.

Rantala sanoo kuitenkin, että vallitseva tilanne ei tarkoita sitä, että asiat ovat näin myös jatkossa.

– Juuri nyt kun menee hyvin, olisi järkevää investoida tulevaisuuteen.

Kirja syntyi ahdistuksesta

Tuomas Milonoffin kanssa Selviytymisopas: maailma muuttuu, näin jäät henkiin -kirjan kirjoittanut Rantala toteaa valtavassa myllerryksessä olevan maailman kohtaavan paljon uhkakuvia, mutta uskoo niiden olevan ratkaistavissa.

– Meitä on harmittanut, että asiantuntijoita ei ole kuunneltu. Nyt haluamme tuoda heidät kirjassa esille. Uskomme ratkaisuja miettivän kirjan antavan helpotusta uhkakuvien keskelle.

Rantala myöntää kirjan syntyneen ilmastonmuutoksen ja kestävyyskriisin aiheuttamasta ahdistuksesta, joka etenkin IPCC:n ilmastoraportin jälkeen on levinnyt aika laajalle.

– Kuvittelemme olevamme turvassa omassa pienessä lintukodossamme, mutta asia ei mene niin. Kaikki ovat samassa veneessä ja kun se oivalletaan, niin asiat alkavat mennä parempaan suuntaan. 

Lue myös:

    Uusimmat