Mainos

Rikosylikomisario Erkki Kanerva pidätettiin virasta

Joensuulainen rikosylikomisario Erkki Kanerva on pidätetty virantoimituksesta toistaiseksi. Poliisipäällikkö Kai Markkula perustelee hyllytystä Kanervasta tehdyillä rikosilmoituksilla.

Hyllytys kestää siihen saakka, kunnes esitutkinta ja niistä johtuvat ratkaisut on tehty. Kanervan asianajaja Heikki Salo pitää poliisipäällikön päätöstä laittomana. Kanervan pidätys virantoimituksesta juontuu TV 1:n viime marraskuiseen ohjelmaan, jossa Kanerva väitti Joensuun poliisin toimineen rasistisesti. Myöhemmin keskusrikospoliisi tutki väitteet, ja tutkinnan perusteella Joensuun kihlakunnansyyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen.

Viime tiistaina neljä joensuulaista poliisia teki rikosilmoituksen Kanervasta. Niiden mukaan rikosylikomisario olisi ohjelmassa syyllistynyt useaan poliisimieheen kohdistuneisiin herjauksiin ja solvauksiin väittäessään, että Joensuun poliisi oli usean kerran laiminlyönyt rasistisiin hyökkäyksiin ja uhkailuihin puuttumisen. Keskiviikkona puolestaan Joensuun poliisilaitos teki Kanervasta rikosilmoituksen. Sen mukaan olisi syytä epäillä, että hän olisi antanut perättömän todistajanlausuman krp:n Joensuun poliisin toimia koskeneissa tutkimuksissa. Lausuman mukaan poliisi muun muassa olisi laiminlyönyt rikosilmoituksen kirjaamisen, vaikka ilmoitus oli tehty.

Asianajaja Heikki Salon mukaan Kanerva valittaa välittömästi päätöksestä virkamieslautakuntaan. -Menettely on lainvastainen ja perusteeton, Salo sanoo. Hänen mukaansa rikosylikomisariota ei kuultu asiassa.
-Kuulemismenettelyn yhteydessä ei ilmoitettu, että kyseessä olisi virantoimituksesta pidättäminen. Salon mielestä Joensuun poliisipäällikkö Kai Markkula on ollut esteellinen osallistumaan kuulemismenettelyyn. -Hän on puuttunut Kanervan viranhoitoon kyseenalaisin tavoin vuodesta 1993 lähtien, Salo perustelee näkemystään. Virantoimituksesta pidättämiseen ottivat välittömästi kantaa Rasismin vastainen valtuuskunta, Ihmisoikeusliitto, Demokraattiset lakimiehet ja Suomen rauhanpuolustajat. Julkilausumassaan ne sanovat, että poliisikunnasta kitketään nyt rasismin sijasta rasismin vastustajaa.

Järjestöjen mukaan Kanervan virantoimituksesta pidättäminen on vakava isku poliisin suvaitsevaisuustyölle ja rasismin ehkäisylle koko maassa. Ne myös vaativat päätöksen välitöntä perumista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.