Mainos

Rikosvastuuikä jakaa mielipiteet

Eduskunnan näkemys rikosvastuuiästä näyttää erilaiselta kuin mielipidetiedusteluiden tulokset.

Taloustutkimus Oy:n mielipidetiedustelussa 58 prosenttia haastatelluista halusi säilyttää rikosvastuun ikärajan. 38 prosenttia kannatti rikosvastuun ikärajan poistamista.

Ajatusta alle 15-vuotiaiden tuomitsemisesta vankeusrangaistuksiin kannatti 43 ja vastusti 51 prosenttia. Kyselyyn vastasi 499 henkilöä. Tutkimuksen olivat teettäneet Satakunnan Kansa ja Etelä-Suomen Sanomat.

Kyselyn tulos on vastakkainen kansanedustaja Jouni Lehtimäen (kok.) rikosvastuuiän poistamisesta tekemän eduskunta-aloitteen saaman kannatuksen kanssa. Kansanedustajista yli puolet eli 101 allekirjoitti Lehtimäen aloitteen.

Nuorten rikokset yleensä lieviä

Turun yliopiston oikeustieteen professori Ari-Matti Nuutila muistuttaa Satakunnan Kansassa ja Etelä-Suomen Sanomissa, että Suomessa vastuuikärajan poistaminen olisi erittäin kallis uudistus ja tarpeeton.

Vaikka julkisuudessa esille ovat nousseet nuorten tekemät henkirikokset, valtaosa alle 15-vuotiaiden rikoksista on hyvin lieviä. Kolmannes 12-14 -vuotiaista on syyllistynyt näpistyksiin kuten karkkivarkauksiin.

Nuutilan mukaan meillä on entistä enemmän kunnollisia nuoria, jotka eivät tee rikoksia lainkaan. Mutta toisaalta huolestuttavaa on, että ne jotka rikoksiin syyllistyvät, tekevät niitä entistä useammin.

Rikosvastuun ikäraja on poistettu Britanniassa ja joissakin Yhdysvaltain osavaltioissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.