Miesten mielestä yksi parhaimpia tapoja sopia riita on seksi – naisten mielestä jokin aivan muu

Riidan aiheita on varmasti yhtä monia kuin tapojakin sopia. Naisten ja miesten mielipiteet vain eroavat siinä, miten se tulisi tehdä.

Jokaisessa parisuhteessa tulee riitoja monenlaisista asioista. Jopa täydelliset parit ovat joskus asioista eri mieltä. Amerikkalaistutkimuksen mukaan naisten ja miesten mielipiteet eroavat jopa siinä, mikä on paras tapa sopia riita.

Evolutionary Psychological Science -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa haastateltiin 164 nuorta aikuista siitä, mikä heidän mielestään paras tapa, jolla kumppani voisi pyytää anteeksi riidan jälkeen. Osallistujat saivat 21 erilaista tapaa, joista valita. Näihin kuului muun muassa lahjan saaminen, ruoan tekeminen ja seksi.

Parhaasta tavasta yhtä mieltä

Sekä miehet että naiset olivat sitä mieltä, että paras tapa sovitella välejä riidan jälkeen oli siitä puhuminen. Myös anteeksipyytäminen, kompromissi ja yhdessä vietetty aika saivat tutkimuksessa hyvät pisteet.

Myös eriäviä mielipiteitä löytyi. Miesten mielestä tehokas tapa sopia oli jonkin kivan asian tekeminen, kuten kotitöiden hoitaminen, kehuminen tai seksin tarjoaminen. Naiset taas suosivat mieluummin anteeksipyyntöä sekä sitä, että kumppani tirauttaisi muutaman kyyneleen.

– Naiset saattavat nähdä miespuolisen kumppaninsa anteeksipyynnön tehokkaana sovittelutaktiikkana, koska se nähdään epäitsekkäänä tekona. Miehen anteeksipyyntö voi ohjata romanttisen konfliktin häneen itseensä kumppanin sijaan, ja näin osoittaa hänen kykynsä tarjota emotionaalista tukea, kertoo yksi tutkijoista, Bucknellin yliopiston psykologian professori Joel Wade  Business Insiderille.

Auttaa ymmärtämään parisuhteita

Tutkijoiden mukaan tulokset tukevat aiempien tutkimusten havaintoja siitä, että miehet yleisesti etsivät useammin mahdollisuuksia harrastaa seksiä, kun taas naiset kaipaavat tunteeseen perustuvaa sitoutumista. Nämä piirteet johtuvat jo historian kuluessa syntyneistä parittelustrategioista.

Tutkijat uskovat, että tutkimus tuo täsmennystä siihen, miten naiset ja miehet ajattelevat, että sovinnonteon pitäisi tapahtua. Se taas tuo arvokasta ymmärrystä parisuhteiden dynamiikkaan.

***


Lue myös:

    Uusimmat