Riemastuttavan kamala toivotus Wilma-viestissä sai tamperelaisen Laurin sanattomaksi: "Tsempatiaa kaikille!"

Mitkä ovat suomen kielen kauneimmat sanat turistien mielestä? 1:26
KATSO MYÖS: Nämä ovat turistien mielestä kauneimpia suomen kielen sanoja.

Suomen kieli on ilahduttavan rikas ja monipuolistuu entisestään sanoja yhdistelemällä. Twitterissä naureskeltiin uudelle tsemppitoivotukselle.

Mitä toivotat ystävälle, kun hän tarvitsee hieman tukea ja rohkaisua? Kenties tsemppiä, jaksamista tai puoli-ironisesti jaxuhaleja. Tuo ihanan kamala termi tiivistää kaiken tarpeellisen, mutta nyt sen rinnalle ollaan saatu myös uusi toivotus.

– Toivottaisimme kaikille jaxuhaleja, ellei universumi olisi toimittanut käyttöömme uutta, uskomatonta ilmaisua. Pidemmittä puheitta: tsempatiaa kaikille! todetaan Kotimaisten kielten keskuksen eli Kotuksen julkaisussa.

Kotus törmäsi termiin Twitterissä, jossa sanan toi kansan tietoisuuteen tamperelainen Lauri Uusitalo.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kotuksen julkaisun mukaan kyseessä on kontaminaatio, jossa kaksi sanaa on sulautunut yhteen. Tsempatian tapauksessa yhdistyvät juurikin tsemppi ja empatia.

"Ensimmäinen reaktio oli twiitata siitä"

Tsempatia-sanan Twitter-käyttäjien tietoisuuteen tuonut Uusitalo kertoo MTV Uutisille, että kyseessä oli koululta vanhemmille tullut viesti, jossa kerrottiin oppilashuollon palveluista.

– Ensimmäinen reaktio oli itse asiassa twiitata siitä, mutta en olisi arvannut sen leviävän noin laajalle, Uusitalo toteaa.

Twiitti onkin kerännyt lukuisia tykkäyksiä, jakoja ja kommentteja Kotuksen suoman huomion lisäksi.

Suuri osa Twitter-käyttäjistä tyrmäsi uuden tsemppitoivotuksen kauhistuneena, mutta muutama ilmoitti ottavansa termin ehdottomasti käyttöön arjessa.

Kukapa meistä ei kaipaisi välillä hieman tsempatiaa.

Katso myös: Osaatko lausua Q-kirjaimen?

Miten lausut Q-kirjaimen? Testaa, osaatko lausua nämä oikein 2:11
Testaa, osaatko lausua nämä sanat oikein.

Lue myös:

    Uusimmat