Rentoutumisharjoitukset voivat pahentaa ahdistusta – tutkimus selittää syyn

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ahdistuneet ihmiset saattavat tietoisesti vältellä rentoutumista, koska he pelkäävät tunteiden heilahteluja. Jatkuva murehtiminen on tapa suojata mieltä, mutta tutkijat muistuttavat, että se voi tehdä ihmisestä entistä onnettomamman.

Osalla ihmisistä rentoutumisharjoitukset voivat pahentaa ahdistuneisuuden oireita. Pennsylvanian osavaltionyliopiston tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että nämä henkilöt ovat tyypillisesti tavallista herkempiä kokemaan jyrkkiä muutoksia tunnetiloissaan. He saattavat esimerkiksi siirtyä nopeasti rentoutuneesta tilasta ahdistuneisuuteen. Erityisesti ilmiö vaivaa yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä kärsiviä.

Ahdistuneisuudesta kärsivät ihmiset saattavat vastustaa rentoutumista ja jatkaa murehtimista, jotta tunteissa ei tapahtuisi äkillisiä muutoksia. Rentoutumisesta ahdistuvat ihmiset saattavat pelätä menettävänsä hallinnan ahdistuneisuudestaan.

– Ihmiset saattavat pitää kiinni huolistaan estääkseen suuret muutokset ahdistuneisuudessaan, mutta itse asiassa olisi terveempää antaa itsensä kokea nuo muutokset, psykologian professori Michelle Newman kertoo yliopiston tiedotteessa.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimukseen osallistui 96 collegeopiskelijaa. Heistä 32:lla oli yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, 34:llä masennus ja 30:lla ei kumpaakaan diagnoosia.

Laboratoriossa suoritetussa kokeessa tutkijat ohjeistivat osallistujia läpi rentoutumisharjoituksen. Sen jälkeen opiskelijat katsoivat videoita, jotka voivat saada aikaan pelon tai surun tunteita. Videoiden katsomisen päätteeksi osallistujat vastasivat kysymyslitaniaan, joka oli suunniteltu mittaamaan, kuinka herkkä ihminen oli tunteidensa muutoksille.

Seuraavaksi opiskelijat suorittivat toisen rentoutumisharjoituksen. Harjoituksen jälkeen osallistujat täyttivät kyselylomakkeen, joka oli suunniteltu mittaamaan opiskelijoiden ahdistuneisuutta toisen rentoutumissession aikana.

Aineiston analysoinnin päätteeksi tutkijat totesivat, että yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä kärsivien ihmisten tunteissa oli useammin jyrkkiä muutoksia. Erityisesti heidän tunteensa heittelehtivät rentoutumiseen tarkoitetun harjoituksen aikana.

Rentoutumisen vältteleminen voi tehdä ihmisestä onnettoman

Usein rentoutumisesta ahdistuvat tarvitsisivat päätä painavia tunteita höllentäviä harjoituksia tavallista enemmän. Tutkijat toivovat, että heidän löydöksensä auttaa räätälöimään parempia hoitomuotoja niille ahdistuksesta kärsiville ihmisille, jotka pelkäävät rentoutumista.

Rentoutumisen vältteleminen ahdistuneisuuden vuoksi tekee ihmisestä herkästi entistäkin onnettomamman.

Tutkimus ilmestyi Journal of Affective Disorders -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat