Rehn: Lisäväriä Nato-keskusteluun

Keskustan puheenjohtajapaikaa tavoittelevan Olli Rehnin mielestä Suomen Nato-keskustelu on jämähtänyt paikoilleen.

Keskustan puheenjohtajan paikkaa tavoitteleva Olli Rehn kaipaa lisäväriä Suomessa käytävään Nato-keskusteluun.

Keskustan puheenjohtajaehdokkaan Olli Rehnin mielestä Suomen Nato-keskustelussa on juututtu kylmän sodan retoriikkaan ja vanhentuneeseen kuvaan liitosta.

Rehn sanoo Kalevan haastattelussa, että Suomen tulee turvata jatkossakin vaikutuskanavat Natossa ja pitää yllä hyviä suhteita liittoon ja sen jäsenmaihin. Suomen ja Ruotsin pyrkimys yhdessä hakea vaikutuskanavia Natoon on hänestä kannatettava. Hänestä vuoden 2004 turvallisuuspoliittinen selonteko on luonteva paikka tehdä välitilinpäätös. Silloin voidaan myös pohtia Suomen mahdollista jäsenyyttä.

Tällä hetkellä Rehn ei näe syytä, miksi nykylinjasta ja liittoutumattomuudesta pitäisi luopua. Rehn arvioi, että Suomen turvallisuuspoliittinen asema paranee, kun Venäjä neuvottelee Naton kanssa yhteistyön tiivistämisestä ja Baltian maat liittyvät jäseniksi. Nämä lähiympäristön muutokset eivät Rehnin mielestä automaattisesti johda siihen, että Suomen pitäisi itsekin liittyä.

Natosta väärä kuva

Rehn kuitenkin moitiskelee Suomessa käytävää Nato-keskustelua, jonka osanottajat hänestä tuijottavat liikaa mielipidemittauksiin. Keskustelussa käytetään Rehnin mielestä kylmän sodan retoriikkaa ja katsotaan Natoa vastakkainasettelun valossa. Tässä unohdetaan miten perusteellisesti Nato on muuttunut vuoden 1991 jälkeen. -Tänään se on vahvasti osa euroatlanttista yhteistyörakennetta. Sen rooliin ei sisälly enää vastakkainasettelua, Rehn muistuttaa.

Hän patistaa suomalaisia poliitikkoja ja tutkijoita asialliseen ja analyyttiseen turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Mielipidemittaukset kertovat siitä, että suomalaiset näkevät Naton yksinomaan sotilasliittona, Rehn arvioi. Hän lainaa haastattelussa Alpo Rusin arviota, jonka mukaan Suomi ei olisi aikoinaan liittynyt edes YK:n jäseneksi, jos olisi toimittu mielipidemittausten perusteella. Kansanäänestykseen Nato-jäsenyydestä Rehn ei ota kantaa.

Viime viikon perjantaina Rehnin kilpakumppani Anneli Jäätteenmäki kuvasi kolumnissaan Natoa sotilasliitoksi. Rehn piikittelee takaisin, ettei edes Urho Kekkonen kylmän sodan aikana kertaakaan puhunut Natosta muuten kuin puolustusliittona.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat