Ravustuskauden saaliista odotetaan runsasta

Ravustajat pääsevät tänä vuonna runsaille apajille, sillä ravustuskaudesta odotetaan erittäin hyvää viime vuoteen verrattuna. Ravustuskausi alkaa keskiviikkona 21. heinäkuuta kello 12, ja mertoja saa laskea 31. lokakuuta saakka.

Suuria rapumääriä odotetaan tämän kesän kuumien säiden vuoksi, koska saksiniekat ovat kasvaneet hyvin lämpimissä vesissä. Varsinkin Etelä- ja Keski-Suomessa on odotettavissa kunnollisia saaliita. Parhaat saaliit nousevat rapujen kuorenvaihtoon liittyvän kasvun vuoksi elokuun lopulla.

Rapujen kasvu lisää myös markkinoiden tarjontaa, koska myyntiin otetaan vain yli 10 senttimetrin pituisia saksiniekkoja. Runsaat saaliit saattavat laskea rapujen markkinahintaa, joka on yleensä noin 10 markkaa kappaleelta. Ravintoloissa ravuista joutuu maksamaan hieman enemmän.

Rapukuolemia havaittu kahdessa paikassa

Rapukuolemien määrästä ei ole vielä tietoa, koska tilanne selviää kauden kuluessa. Ari Mannisen mukaan rapuruttoa ja rapukuolemia esiintyy joka vuosi. Rapurutto on erityisesti jokirapukantoja uhkaava tauti. Rutto muhii vuosittain alle kymmenessä vesistössä.

Tänä vuonna rapukuolemia on havaittu kahdessa paikassa Etelä-Savossa. Esimerkiksi yhden Etelä-Savon merkittävän veden rapukanta on menetetty. Viime vuonna rapukuolemia tavattiin Oulun seudulla ja Pohjois-Karjalassa, joten alueilla saattaa esiintyä katoa myös tänä vuonna. Suomen vesistöistä pyydetään vuosittain 2,5-5 miljoonaa saksiniekkaa.

Luvan kanssa mertoja laskemaan

Mertoja laskemaan lähtevä tarvitsee ravustusluvan ja valtion kalastuskortin. Ravustukseen tarvitaan maanomistajan lupa eli lupaa pitää anoa veden omistajalta.
-Lupa hankitaan yleensä kalastuskunnalta. Suurin osa Suomen sisävesistä on yhteisomistuksessa ja niitä hallitsee kalastuskunta. Kaikkiin vesiin ei edes myydä lupia ulkopuolisille ja hinta on paikallinen, kalastusbiologi Kari Kilpinen Kalatalouden Keskusliitosta sanoo.

-Ravustajan täytyisi muistaa, että pyydykset täytyy aina desinfioida, jos niitä käyttää eri vesissä. Rapurutto leviää yleensä likaisista pyydyksistä, Kari Kilpinen painottaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat