Ravitsemusterapeutti: Näitä ravintolisiä oikeasti tarvitaan

Vegaaniruokavalio, runsaat kuukautiset ja talven pimeys voivat synnyttää tarpeen ravintolisille. Ravitsemusterapeutti kertoo pilleriviidakossa hämmentyneille, mitä ravintolisiä perusterve ihminen oikeasti lähinnä tarvitsee.

D-vitamiinilisää suositellaan suomalaisille talvisaikaan pimeyden takia.

– Tämänhetkisten suositusten mukaan sitä tulisi antaa kahden viikon iästä lähtien alle kaksivuotiaille 10 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden, 2–18-vuotiaille 7,5 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden, raskaana oleville ja imettäville 10 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden ja yli 60-vuotiaille 20 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden. Ympärivuotinen käyttösuositus ei koske muita täysi-ikäisiä, mutta talvisaikaan heidänkin kannattaa syödä D-vitamiinia ravintolisänä, laillistettu ravitsemusterapeutti Berit Haglund sanoo.

Erilaiset ravintolisät voivat olla tarpeen myös esimerkiksi vegaaneille.

– Jos ei käytä eläinkunnan tuotteita eikä maitoa, niin on syytä turvautua B12-vitamiiniin. Sitä ei juuri löydy kasvikunnan tuotteista. Myös kalsiumvalmiste on tarpeen.

Joillakin naisilla runsaat kuukautiset aiheuttavat raudan puutetta.

– Raudanpuutosanemia ilmenee väsymyksenä. Ruokavalion kautta rautaa ei välttämättä saa tarpeeksi: esimerkiksi maksaa, joka on hyvä raudan lähde, suositellaan syötäväksi vain kerran–kaksi kuukaudessa. Jos lihan syöntikin on vähäistä, rautalisä voi olla tarpeen. Toisaalta raudan imeytymistä edistävää C-vitamiinia saa esimerkiksi tuoreista marjoista ja vihanneksista, Haglund sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja