Järkyttävä tulos! Tiesitkö miten moni nuori kärsii ulkonäkönsä takia?

Nuorten ulkonäköpaineet puhuttavat jatkuvasti enemmän. 11. lokakuuta vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää, milloin kannattaa viimeistään osoittaa nuorille, kuinka tärkeitä he ovat.

Tyttöjen itsetunto ja suhtautuminen omaan ulkonäköön heikentyy heidän varttuessaan lapsista teini-ikäisiksi, selviää Doven tutkimuksesta.

Nuorista tytöistä jopa 89 prosenttia kokee tyytymättömyyttä ulkonäköönsä.  11. lokakuuta vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää ja tämä on erinomainen hetki kertoa ystävättärelleen tai tyttärelleen hänen ihanuudestaan.

Nuorten ulkonäköpaineet puhuttavat jatkuvasti enemmän ja tämän takia muun muassa Suomen lasten ja nuorten säätiö valjasti keväällä 2014 näyttelijä Krista Kososen ja artisti Anna Puun mukaan yläkouluja kiertävään Zest-ohjelmaan kampanjoimaan nuorten paremman itsetunnon puolesta.

Ulkonäköpaineita koetaan jopa päivittäin

Eri-ikäisten suomalaisten naisten itsetuntoa ja kokemuksia omasta ulkonäöstä kartoittaneen tutkimuksen mukaan tyttöjen itsekriittisyys kasvaa iän karttuessa: 10–14-vuotiaista tytöistä kolmannes kertoo asettavansa itselleen ulkonäköön liittyviä paineita säännöllisesti tai päivittäin; 15–19-vuotiaista ulkonäköpaineiden kanssa säännöllisesti painii jo kaksi kolmasosaa.

Jopa 93 prosenttia 15–19-vuotiaista tytöistä kertoo olevansa ajoittain tai säännöllisesti tyytymätön luonnolliseen ulkonäköönsä, kun taas 10–14-vuotiaista tytöistä vastaavaa kokee vain 69 prosenttia.

– Nuoruudessa tapahtuu ja käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat ja kantavat läpi elämän. Nuoruuden aikana läpikäydyt itsetuntoasiat eivät katoa, kun kasvaa aikuiseksi, Krista Kosonen kertoo.

Nuorten tyttöjen itsetunnon heikentymisen voi nähdä myös yhteiskunnallisena haasteena, sillä tutkimuksen mukaan itseluottamuksen puute vaikuttaa myös tavoitteisiin oman elämän ja työuran suhteen. 

– Kaikkien pitäisi muistaa se, että aina tulee myös huonoja päiviä vahvasta itsetunnosta huolimatta. Silloin pitää muistaa olla armollinen itselleen. Oleellista on löytää sellaisia asioita omaan elämäänsä, jotka tuottavat hyvää mieltä ja missä pääsee kokemaan onnistumisen tunteita, Anna Puu rohkaisee

Nuorten tyttöjen itsetunnon heikentymiseen tulee tarttua ajoissa, jotta ongelman seurauksia voidaan ennaltaehkäistä. 

Lähde: Dove

Lue myös:

    Uusimmat