Mainos

Rauhan Nobel Annanille ja YK:lle

Tämänvuotisen Nobelin rauhanpalkinnon jakavat Yhdistyneet Kansakunnat ja YK:n pääsihteeri Kofi Annan. Annan toimii toista kautta järjestön johtajana. Perusteluissa sanotaan, että Annan on tuonut YK:n toimintaan uutta voimaa. Nobel-komitea kiittää myös Annanin kykyä toimia kansainvälisten konfliktien ratkaisijana sekä ihmisoikeuksien puolustajana.

Yhdistyneet Kansakunnat perustettiin toisen maailmansodan kauhujen jälkeen kesäkuussa vuonna 1945. Tuolloin 51 maata allekirjoitti järjestön perustamisasiakirjan. Saman vuoden syksyllä YK perustettiin virallisesti. YK:lla on tällä hetkellä 189 jäsenmaata. Järjestön tavoitteena on turvata rauhaa kansainvälisen yhteistyön keinoin.

Rauhanpalkintoa tavoitteli kaikkiaan 136 ehdokasta. Ehdokkaine olivat mm. Paavi Johannes Paavali II sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin.

Rauhanpalkinnon myöntää Norjan Nobel-komitea. Palkinnon rahasumma on 10 miljoonaa Ruotsin kruunua eli 6,2 miljoonaa markkaa.

Lipponen kehuu Annania

Pääministeri Paavo Lipposen mielestä YK:n pääsihteeri Kofi Annan on erinomainen valinta Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Lipponen kommentoi Annanin palkintoa tuoreeltaan Tukholmassa, jossa hän osallistui pohjoismaisten pääministerien EU-koordinaatiokokoukseen.

Annan on Lipposen mukaan vahva ja taitava neuvottelija, joka on ehdottomasti ansainnut palkintonsa. Pohjoismaiden kannalta tunnustus YK:lle on hyvin tervetullut.
-Se on erinomainen valinta juuri tällä hetkellä kun me kaikki Pohjoismaat haluamme vahvistaa YK:n asemaa. Myös terrorismin vastaisessa taistelussa YK:n rooli on keskeinen, Lipponen sanoi.
-Nyt maailmanjärjestö on siinä arvossa joka sille kuuluu.

Myös valtioneuvos Harri Holkeri antaa täyden kiitoksen Annanin työlle. Hänen mielestään pääsihteerissä yhdistyvät rikkaan pohjoisen ja köyhän etelän parhaat puolet, joita Annan on kyennyt käyytämään hyväkseen ja tuomaan YK:n käyttöön.

(MTV3-Reuters)

(Seitsemän uutiset 12.10.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.