Raskaana ollut nainen sai sydänkohtauksen – varoittaa muita odottavia äitejä kahta henkeä uhkaavasta tilasta: "Rintaani ei sattunut"

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52
Raskauden aikaiset sydäninfarktit ovat lisääntymässä synnyttäjien iän noustessa. Videolla kerrotaan, milloin lasten hankintaan pitäisi havahtua.

Yhdysvaltalaisnainen sai hänen ja hänen syntymättömän lapsensa hengen vaarantaneen sydänkohtauksen raskauden viimeisillä viikoilla, kertoo Good Morning America. Nopea toiminta pelasti molempien hengen.

Viime marraskuussa Pohjois-Carolinassa asuva Brittany Little odotti kolmatta lastaan, kun hän alkoi kokea hengitysvaikeuksia. Aluksi nainen oletti ongelmien liittyvän hänen 34. viikolla olevaan raskauteensa tai astmaan.

Brittanyn onneksi hänen anoppinsa huolestui hengitysvaikeuksista ja käski miniäänsä käymään päivystyksessä. Siellä Brittany sai kuulla järkyttäviä uutisia. Hänellä oli sydänkohtaus.

– Rintaani ei sattunut. En pidellyt kiinni rinnastani. En menettänyt tajuntaani. En vain kyennyt hengittämään normaalisti. En olisi ikinä ajatellut, että minulla olisi sydänkohtaus, en ikinä, Brittany muistelee Good Morning American mukaan.

Hänellä ei ollut aiemmin ollut sydänongelmia.

Sepelvaltimon repeämä iskee useimmiten naisiin

Brittanyn sydänkohtauksen taustalla oli sepelvaltimon spontaani repeämä.

Usein sepelvaltimon spontaaniin repeämään sairastuvat muuten terveet naiset, joilla on vähän tai ei ollenkaan sydänsairauksien riskitekijöitä, kertoo American Heart Association verkkosivuillaan. Osassa tutkimuksia sepelvaltimon spontaanin repeämän on huomattu iskevän yleisemmin naisiin, jotka ovat juuri synnyttäneet tai kuukautiskierron vuotovaiheessa.

Sepelvaltimon spontaania repeämää on vaikea diagnosoida ennen sydänkohtausta, koska se ei oireile mitenkään. Sydänkohtauksen oireiden tunnistaminen on tärkeää, jotta sepelvaltimon repeämä saa vaatimaansa välitöntä hoitoa. Sydänkohtauksen oireita ovat muun muassa:

  • rintakipu tai paine rinnassa
  • hengenahdistus
  • lisääntynyt hikoilu
  • huimaus

Brittany koki kolmea viimeistä.

Keisarileikkaus nukutuksessa

Diagnoosin jälkeen Brittany kiidätettiin läheiseen sairaalaan, jossa hänelle asennettiin verisuonia auki pitävä stentti. Operaation aikana Brittany koki sydämenpysähdyksen, josta hänet onnistuttiin elvyttämään. Viiden tunnin kuluttua Brittany siirrettiin toiseen sairaalaan, jossa lääkärit voisivat hoitaa hänen sydäntään sekä saattaa vaarassa olevan vauvan maailmaan.

Ainoa ajatus Brittanyn päässä oli, ettei hän halunnut kuolla.

Seuraavat päivät lääkärit yrittivät pitää Brittanyn tilan vakaana, jotta hän kantaisi vauvaansa mahdollisimman pitkään. Lääkärit eivät esimerkiksi uskaltaneet antaa synnytystä lähellä olevalle äidille liuotushoitoa, johon liittyy vuotovaara. Kun Brittanyn tila ei parantunut, lääkärit päättivät suorittaa keisarileikkauksen.

Keisarileikkauksen aikana Brittany oli nukutettuna. Operaatio onnistui hyvin ja pian sydänsalissa kuului vastasyntyneen ihmisen parkaisu. Kolmikiloinen tyttövauva syntyi terveenä, mutta hänet vietiin vastasyntyneiden teho-osastolle ennenaikaisuuden vuoksi. Edelleen nukuksissa oleva Brittany vietiin teho-osastolle.

– En nähnyt hänen syntyvän, en kuullut hänen itkevän, enkä saanut olla ihokosketuksessa hänen kanssaan, Brittany sanoo.

Hän on kuitenkin sitä mieltä, että lääkärit tekivät parhaan mahdollisen päätöksen.

Älä viivyttele hoitoon hakeutumisessa

Nyt Brittany on päässyt vauvansa kanssa kotiin. Tuore kolmen lapsen äiti toipuu saamastaan sairauskohtauksesta edelleen sekä fyysisesti että psyykkisesti. Lääkärit tarkkailevat tiiviisti hänen tilaansa.

Brittany toivoo, että hänen tarinansa auttaisi valistamaan muita naisia. Nopea hoitoon pääsy pelasti hänen ja hänen vauvansa hengen. Samaa mieltä on Brittanya hoitanut sydänlääkäri Michael A. Kutcher.

– Viestini naisille on, että jos jokin ei tunnu normaalilta raskauteen kuuluvalta asialta tai jos kokee rintakipua tai hengenahdistusta, päivytykseen hakeutumisen kanssa ei kannata viivytellä, Kutcher sanoo.

Sydäninfarkti raskauden aikana on joka tapauksessa harvinainen, huomauttaa Terveyskirjasto. Kohtaukset ovat kuitenkin yleistymässä synnyttäjien iän noustessa. Koska raskaudenaikaisen sydäninfarktin aiheuttama kuolleisuus on suurentunut, pitäisi kohtauksen riskiä lisäävä sepelvaltimotauti todeta ja hoitaa jo ennen raskautta.

Lue myös:

    Uusimmat