"Minulla ei ollut aavistustakaan, että se voisi olla jotain niin vakavaa" – harmiton oire paljasti Saran raskausmyrkytyksen

Skotlantilaisnainen ei olisi koskaan voinut arvata, että hän palaisi lyhyeltä ostosreissulta vastasyntyneiden kaksosten kanssa. Pieni oire paljasti odottavan äidin raskausmyrkytyksen, kertoo brittilehti The Sun.

Viime vuonna kolme päivää ennen jouluaattoa skotlantilainen Sara Myles, 36, lähti tekemään viime hetken joululahjaostoksia. Nainen odotti kaksosia, ja laskettu aika oli noin kuukauden päästä.

Kun hän ja puoliso Mark Tonner ajoivat sairaalan ohi, päättivät he poiketa siellä nopeasti. Saran raskaus oli muuten sujunut hyvin ja normaalisti, mutta vastikään hänen ihonsa oli alkanut kutisemaan kummallisesti.

Sara kertoi vaivasta sairaanhoitajille, jotka huolestuivat tavalliselta vaikuttavasta oireesta. Tarkemmissa tutkimuksissa selvisi, että Sara kärsi pre-eklampsiasta eli raskausmyrkytyksestä.

Evoluutiobiologian dosentti ja tutkija kertoo, millaisia asioita kannattaa välttää raskausaikana! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

1:32

"Minulla ei ollut aavistustakaan, että se voisi olla jotakin niin vakavaa"

Pre-eklampsia viittaa raskaudenaikaiseen verenpaineen nousuun. Se on tavallisiin raskaudenaikainen komplikaatio: 3–8 prosenttia odottavista äideistä kärsii siitä.

– Se oli niin shokki, kun he kertoivat meille. Minulla ei ollut aavistustakaan, että se voisi olla jotain niin vakavaa. He kertoivat minulle, että minun täytyi pysyä sairaalassa ja olla tarkkailussa, Sara kertoo The Sunille.

Yleensä alkuvaiheessa pre-eklampsia ei aiheuta oireita, mutta taudin edetessä se voi ilmaantua päänsärkyä, ylävatsakipua, näköhäiriöitä ja voimakasta turvotusta.

Ihon kutina ei ole tavallisimpia pre-eklampsian oireita. Kutina raskausaikana voi viitata esimerkiksi myös raskaushepatoosiin, joka voi pahimmillaan olla lapselle vaarallinen.

Molemmat lapset selvisivät

Viimeiset jouluostokset jäivät Saralta tekemättä, sillä hän joutui jäämään lääkittäväksi sairaalaan. Kaksi päivää myöhemmin, jouluaattona 2017 kaksoset syntyivät keisarileikkauksella.

Evan painoi 2,6 kiloa, Cole 2,1 kiloa.

Synnytyksen jälkeen selvisi, että napanuora oli kiertynyt kaksi kertaa Colen kaulan ympärille. Aikainen synnytys oli pelastanut lapsen hengen.

Kahden viikon jälkeen kaksosvauvat pääsivät takaisin kotiin. Nyt perhe odottaa, että he pääsevät viettämään ensimmäistä joulua kotonaan.

– En voi uskoa, että menin jouluostoksille ja palasin kaksosten kanssa. Toivottavasti tänä vuonna joulu on paljon rentouttavampi, Sara toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja