Rapusipsit ja purkkivesimelonit lievittävät koti-ikävää – Helsinkiin avattiin Suomen ensimmäinen ukrainalainen ruokakauppa

Malmille avattiin ukrainalainen ruokakauppa koti-ikävää lievittämään – tältä siellä näyttää 5:14
Katso videolta, mistä ajatus ukrainalaiskaupan perustamisesta sai alkunsa ja miltä kaupassa näyttää!

Helsingin Malmilla on kesäkuun alussa avannut ovensa Suomen ensimmäinen ukrainalaisia herkkuja myyvä kauppa. Siellä myydään ruokia, jotka ovat ukrainalaisten suurta herkkua, mutta monelle suomalaiselle vielä tuntemattomia.

– Tämä on ukrainalainen klassikko, kannattaa ehdottomasti maistaa, sanoo Nataliya German kauppaan ostoksille piipahtaneelle Heta Pasaselle ja esittelee ukrainalaista Meteoriitti-nimistä suklaata.

– Kyllä, tätä Snickersin makuista ainakin otan, Pasanen pohtii ja tutkii muita kaupassa olevia tuotteita. 

Helsingissä asuva Pasanen on tullut juhannusostoksille veljensä kehotuksesta. Juhannuksena on tarkoitus lähteä kotikonnuille Etelä-Savoon ja tuliaisina olisi mukavaa viedä aitoja ukrainalaisia makuja. 

– En ole ikinä aiemmin maistanut ukrainalaisia tuotteita, mutta kiva, että tällainen kauppa on olemassa, Pasanen sanoo samalla, kun pakkaa ostoksensa kauppakassiin.

Rapusipsejä ja vesimeloneja purkissa

Kaupan nimi Sopilka tarkoittaa ukrainalaista kansallissoitinta. Sopilka -kaupan perustajat, harkovalaiset Nataliya German, 43, Oksana Kichko, 33, ja Ganna Lugova, 37, iloitsevat siitä, että ukrainalaisten lisäksi myös suomalaiset ovat jo selvästi löytäneet Malmintorilla sijaitsevan kaupan.

– Se oli vähän yllättävää, että suomalaiset ovat tulleet viime päivinä ostamaan juhannustuliaisia. Useampi on menossa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle ja haluaa viedä sinne jotakin erikoista, German sanoo.

Tällä hetkellä eksoottisimmat tuotteet, kuten säilykevesimelonit ja rapusipsit, ovat loppuneet kaupasta suuren kysyntänsä vuoksi, mutta niitä on jo tilattu lisää. 

Sopilka on tällä hetkellä vain 15 neliömetrin kokoinen, mutta perustajanaisilla on suuri visio. Tarkoituksena olisi tulevaisuudessa avata ainakin ukrainalaisten tuotteiden verkkokauppa ja laajentaa tuotevalikoimaa. 

– Esimerkiksi monen ukrainalaisen rakastamat kanamakkarat ovat jo matkalla Suomeen ja saapuvat mahdollisesti kauppaan tänä iltana, German kertoo.

"Kuin kotona Ukrainassa"

Ukrainan Harkovasta kotoisin oleva Nataliya German muutti Suomeen 23 vuotta sitten ja on ammatiltaan IT-konsultti.

Sisko Ganna Lugova ja serkku Oksana Kichko pakenivat sotaa Suomeen maaliskuussa 2022. 

– Olimme vuosi ennen sodan alkamista muuttaneet omaan asuntoon, jonka remontoimme mieleiseksemme. Elämä oli mallillaan, kunnes kaikki meni sodan takia säpäleiksi, asianajajana Harkovassa työskennellyt Lugova kertoo kyyneleet silmissä.

Hän pakeni kahden lapsensa kanssa sodan jaloista, mutta aviomies on edelleen Harkovassa. 

– Mies ei voi lähteä Ukrainasta sodan vuoksi. Olen hyvin huolissani hänestä joka päivä. Täytyy kuitenkin ajatella lapsia, joten emme voi palata lähiaikoina Ukrainaan. Enkä tiedä, voimmeko koskaan palata, Lugova pohtii. 

Ennen sotaa Oksana Kichko oli Ukrainassa johtava eläinlääkäri ja työskenteli Mariupolissa. Lugovan tavoin, hänkin pakeni lapsensa kanssa sotaa. Nyt molemmat naiset käyvät suomen kielen kursseilla ja haaveissa olisi tehdä Suomessakin oman alan töitä, sitten joskus, kun kielitaito riittää siihen. 

Toistaiseksi työ ukrainalaistuotteita myyvässä kaupassa on naisten mukaan enemmän kuin mieluinen. 

– Ihmiset ovat löytäneet meidän kauppamme, ja se on ihanaa! Ukrainalaisille on erittäin tärkeää, että tällainen kauppa on olemassa, Kichko sanoo ja korostaa, että sodan vuoksi moni ukrainalainen ei enää halua käydä venäläisissä kaupoissa. 

– Tänne tuli hiljattain noin 6-vuotias poika isänsä kanssa. Poika sanoi ukrainaksi, että vau, olemme Suomessa, mutta tämä kauppa on aivan kuin kotona Ukrainassa. Tuli niin hyvä mieli, Lugova sanoo hymyillen.

Lue myös:

    Uusimmat