Rapufaktaa

Ravustusaika alkaa 21.7. klo 12 ja päättyy lokakuun lopulla.

Ravulla ja täpläravulla ei ole alamittaa. Yleisesti kuitenkin suositetaan, ettei alle 100 mm mittaisia rapuja pyydettäisi ruokaravuksi.

Ravustajan (18-64 v.) tulee hankkia itselleen valtion kalastuksenhoitomaksu (90 mk/vuosi tai 25 mk/7vrk); luvan voi maksaa maa- ja metsätalousministeriön tilille Leonia 800016-10210. Lisäksi ravustajan tulee lunastaa vesialueen omistajan lupa.

Rapumerrat tulee desinfioida esimerkiksi keittämällä tai pakastamalla siirryttäessä vesistöstä toiseen, rapuruton leviämisen ehkäisemiseksi.

Rapumerroissa käytetään useimmiten syöttinä vaalealihaista kalaa esimerkiksi ahventa, kuhaa tai siikaa. Merroissa on käytetty myös kissan, kanan, sammakon, oravan, vasikan ja lampaan lihaa.

Pyyntikokoinen rapu (10 cm) on noin 5-9 vuoden ikäinen. Ravun kasvunopeuteen vaikuttaa sukukypsyysikä. Eteläisessä Suomessa kasvu on 1-2 vuotta Pohjois-Suomea nopeampaa.

Koiraan ja naaraan erottaminen:
- koiras on kookkaampi
- naaraan pyrstö on leveämpi
- koiraan sakset ovat leveämmät

Lue lisää:

Lisää tärkeää tietoa ravustamisesta löytyy Kalatalouden keskusliiton sivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat