Mainos

Raportti: Laboratoriotutkimusten hintaerot suuria

Hintaero yksityisten ja julkisten laboratorioiden välillä on korkeimmillaan jopa nelinkertainen. Tuore raportti ei löytänyt suurille hintaeroille selkeää syytä.

Yksityisen ja julkisen terveydenhuollon laboratorioiden väliltä löytyy suuria hintaeroja. Yksityisten laboratorioiden perimät hinnat ovat keskimäärin nelinkertaiset verrattuna julkisen puolen päivystysajan hintoihin. Hintaeroja löytyi myös sairaanhoitopiirien väliltä.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä esittää säännöllisten hintavertailujen aloittamista, jotta laboratoriohinnat saataisiin paremmin kuriin. Kunnallisia laboratoriokuluja seuraisi Kuntaliitto ja yksityisten sektorin hintaseurannan työryhmä antaisi Kuluttajaviraston hoidettavaksi.

Työryhmän puheenjohtajan lääkintöneuvos Jouko Isolaurin mukaan laboratoriokulut ovat muutaman prosentin luokkaa koko terveydenhuollon kuluista. Työryhmän tarkoituksena on lisätä hintatietojen avulla kilpailua.

"Yksityisten lääkäriasemien laboratoriot kalleimpia"

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä selvitti raportissaan syitä julkisten laboratorioiden keskinäisiin hintaeroihin. Samalla selityksiä haettiin julkisen ja yksityisen sektorin suuriin hintaeroihin.

Raportin mukaan yksityisen puolen kovempia hintoja selittää osaksi liikevoiton tavoittelu, kun taas julkisella puolella pyritään peittämään vain kulut. Yksityisten lääkäriasemien laboratorioiden väliltä löydettiin kuitenkin kolmin tai jopa kuusinkertaisia eroja eri tutkimusten hinnoissa. Raportin mukaan yksityislääkäreiden potilaiden laboratoriopalveluissa ei ole merkittävää kilpailua.

Hintaeroille ei löytynyt selkeää syytä

Työryhmä ei löytänyt yhtä selkeää selitystä sairaanhoitopiirien välisille suurille laboratorioiden hintaeroille. Joku sairaanhoitopiiri hinnoittelee näytteenoton erikseen laboratoriokuluissa, kun toiset sisällyttävät sen laboratoriokuluihin.

Myös siinä, miten hinnoitellaan päivystysajan ulkopuolinen näytteenotto, on eroja. Kaikesta huolimatta hintaerot ovat työryhmän mukaan niin suuria, että eroja täytyy löytyä taksojen taustalla olevista kustannuksista. Työryhmän arvion mukaan laboratorion suurempi koko alentaa myös kustannuksia.

Kuntaliitto teki viime vuonna hintavertailun, jossa olivat mukana kaikki 20 sairaanhoitopiiriä sekä seitsemän sairaalaa. Vertailussa oli mukana 28 eri laboratoriotutkimusta.

Alhaisimmin kustannuksin selvisi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus ja kallein oli Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Toiseksi edullisimmin selvisi pienehkö Kainuun sairaanhoitopiiri, joka on selvästi pienempi kuin Hus tai Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, joten suuri koko ei aina takaa alhaisimpia kuluja.

Yksityisten laboratorioiden hintatiedot ovat peräisin Kansaneläkelaitokselta. Hintataso yksityisten lääkäriasemien laboratorioissa on korkea. Kun raportti vertasi yksityisten laboratoriohintoja julkisten hintatasoon, erot olivat suurimmallaan jopa 5- tai 6-kertaiset.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.