Raportti: IRA lopettanut puolisotilaallisen toimintansa

Pohjois-Irlannin protestantteja edustava demokraattinen unionistipuolue suhtautuu komission raporttiin varovaisesti.

Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA näyttää luopuneen terrorismista ja muusta rikollisesta toiminnasta. IRA ei ole enää myöskään turvallisuusuhka, arvioi riippumaton valvontakomissio IMC tänään.

IRA:n uskotaan hajottaneen rakenteitaan ja keskeyttäneen avustusten maksamisen joukoilleen.

- IRA oli kolme vuotta sitten kehittynein ja mahdollisesti vaarallisin puolisotilaallisista ryhmistä Pohjois-Irlannissa. Sillä olivat suurimmat asevarastot ja muuta kalustoa, komissio muistuttaa Britannian ja Irlannin hallituksille luovuttamassaan selonteossa.

Komission mukaan IRA:n johto on tehnyt suunnanmuutoksen sekä järjestön sisällä että julkisissa lausunnoissa, joissa on vastustettu väkivaltaa ja osallistumista rikoksiin. IRA on myös keventänyt komentoporrastaan.

- Se on hajottanut sotilaallisia rakenteitaan kuten osastoja, jotka ovat olleet vastuussa hankinnoista, tekniikasta ja koulutuksesta. Vapaaehtoisia on vapautettu palveluksesta ja niin sanotut päivärahat poistettu, raportissa sanotaan.

Vallanjakokiistaan ei vielä ratkaisua

Pohjois-Irlannin protestantteja edustava demokraattinen unionistipuolue DUP suhtautuu komission päätelmiin varovaisen toiveikkaasti.

- Tasavaltalaisten on vielä vakuutettava ja osoitettava käytännössä, että rikoksen ja terrorin päivät ovat ohi, sanoi DUP:n johtaja Ian Paisley.

Paisley huomautti, että myös IRA:han kytköksissä olevan Sinn Fein -puolueen tulee osoittaa tukensa poliisille ja muita viranomaisille.

Britannian pääministeri Tony Blair ja Irlannin pääministeri Bertie Ahern jatkavat ensi viikolla Skotlannissa neuvotteluita, jossa käsitellään Pohjois-Irlannin vallanjakokiistaa. Sovun pitää syntyä 24. marraskuuta mennessä tai rauhansopimukseen perustuva paikallishallinto jäädytetään toistaiseksi.

Pohjois-Irlannin 30-vuotiset taistelut tasavaltalaisten ja protestanttisten ääriryhmien kesken päättyivät pääosin vuonna 1998, kun osapuolet solmivat pitkänperjantain sopimukseen. Väkivaltaisuuksissa kuoli 3600 ihmistä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat