Mainos

Ranskan lakkopäivä päättyi mellakoihin

Mellakkapoliisit ovat ottaneet illalla yhteen mielenosoittajien kanssa Pariisissa.

Nuorisojoukot heittelivät pulloja ja sytyttivät roskalaatikoita tuleen kaupungin ydinkeskustassa. Vakavilta yhteenotoilta ja vahingonteoilta kuitenkin vältyttiin.

Presidentti Nicolas Sarkozyn eroa vaatineet protestoijat yrittivät myös marssia Elysee-palatsin luokse, mutta poliisi pysäytti etenemisen.

Levottomuuksia puhkesi sen jälkeen, kun yli miljoona julkisen sektorin työntekijää marssi tänään ulos työpaikoiltaan talouskriisin vuoksi. Ammattiliiton arvioiden mukaan lakkomarsseihin osallistui jopa 2,5 miljoonaa ihmistä.

Lakon tarkoituksena oli kiinnittää huomiota kasvavaan työttömyyteen sekä Sarkozynhaluttomuuteen auttaa kuluttajia ja pankkeja, joita syytetään lähinnä taloudelliseta romahduksesta.

Sarkozy totesi, että lakkoilijoilla on oikeus olla huolissaan talouskriisistä. Hän lupasi tavata ammattiliittojen johtajia ensi kuussa ja keskustella heidän kanssaan suunnittelemastaan talousuudistuksesta. Uudistussuunnitelma on suututtanut monet työpaikkojensa puolesta pelkäävät ranskalaiset.

Lakko haittasi liikennettä

Liikenne jumiutui lakon takia monissa kaupungeissa ja lentoja peruttiin. Mukana lakossa olivat mm. Pariisin metron kuljettajat sekä bussi-, juna- ja raitiovaunun kuljettajat.

Lakko ei kuitenkaan lamauttanut maata ja tuki yksityisen sektorin työntekijöiltä oli odotettua vähäisempää.

Lentoyhtiö Air France joutui perumaan 30 prosenttia lyhyistä lennoistaan Orlyn lentokentältä ja 10 prosenttia Charles de Gaullen kentältä. Kaikki pitkät lennot kuitenkin lennettiin normaalisti.

Opettajista arviolta 60 prosenttia osallistui lakkoon. Myös mm. julkisen terveydenhuollon, postitoimistojen ja valtion television ja radion työntekijät osallistuivat lakkoon.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.