Mainos

Ranskalaislehti puolusti oikeudessa Muhammed-pilakuvia

Muhammed-pilakuvien julkaisemista koskevaan oikeudenkäyntiin on sekaantunut myös Ranskan sisäministeri ja presidentinvaalien kärkiehdokas Nicholas Sarkozy.

Ranskalaisen satiirisen viikkolehden päätoimittaja on joutunut puolustamaan oikeudessa päätöstä julkaista profeetta Muhammedia esittäviä pilakuvia. Chralie Hebdo -lehden päätoimittajan Philippe Valin mukaan tarkoituksena oli arvostella uskontoa ideologiana, ei loukata uskovaisia.

- Mitä jää jäljelle jos emme voi nauraa terroristeille? Jos emme voi nauraa heille, olemme mennyttä, Val kertoi oikeudelle.

Oikeudenkäyntiin sekaantui yllättäen myös Ranskan sisäministeri ja presidentinvaalien kärkiehdokas Nicolas Sarkozy, joka oli lähettänyt puolustukselle Charlie Hebdo -lehteä tukevan kirjeen. Ministerin viesti oli, että mieluummin liikaa pilakuvia kuin ei ollenkaan.

Sarkozy muistutti samalla olleensa itsekin Charlie Hebdo -lehden mieluisimpia maalitauluja.

Syytteen lehteä vastaan ovat nostaneet kaksi ranskalaista muslimijärjestöä, joiden mielestä pilakuvat loukkaavat muslimien uskonnollisia tunteita.

Chralie Hebdo julkaisi vuosi sitten kolme pilapiirrosta, joista kaksi oli ilmestynyt ensimmäisen kerran tanskalaisessa Jyllands-Posten-lehdessä. Tämän jälkeen kuvat nähtiin myös monien muiden eurooppalaisten lehtien sivuilla.

Pilakuvat aiheuttivat laajoja mellakoita islamilaisissa maissa.

Päätoimittaja Val sanoi päätyneensä pilakuvien julkaisemiseen muun muassa siksi, että oli ärsyyntynyt Tanskan saamasta vähäisestä tuesta kun maan lähetystöjä vastaan hyökättiin Lähi-idässä.

Ranskassa tänään alkanutta oikeudenkäyntiä seurataan tarkasti testinä sananvapauden laajuudelle maassa. Vasemmistolainen Liberation-lehti julkaisi myötätunnon osoituksena samaiset Muhammad-pilakuvat eilisessä numerossaan.

- Voltairen maassa meillä on oikeus arvostella uskontoa, lehti perusteli pääkirjoituksessaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.