Etelä-Koreaa on piinannut viime päivinä pieni ötökkä, jolla on romanttinen nimi mutta joka ei herätä lämpimiä tunteita sen uhreiksi jääneissä ihmisissä.
Harmittaako hyttysten ja paarmojen pörinä kesäpäivänä?
Etelä-Koreassa kärsitään parhaillaan ötökkäinvaasiosta, jonka rinnalla kotoisten verenimijöiden harvat laumat kalpenevat.
Pääkaupungissa Soulissa ja sen ympäristössä on havaittu viime päivinä massoittain niin sanottuja lovebugeja eli rakkauskärpäsiä, kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja yhdysvaltainen uutiskanava CNN.
Kärpästen muodostamat parvet ovat peittäneet vaellusreittejä, ja hyönteiset ovat jopa hyökänneet ihmisten kimppuun.
Esimerkiksi Soulin länsipuolella Incheonissa sijaitsevan Gyeyangsan-vuoren vaellusreiteiltä tällä viikolla kuvatut videot osoittavat mustasiipisten ötököiden pörräävän ihmisten kimpussa ja peittävän niin puut, kaiteet kuin portaatkin.
Eräällä Youtube-videolla mies kerää tuhansia hyönteisiä ja vie ne kotiinsa tehdäkseen niistä hampurilaisia, jotka hän sitten näyttää syövän.
Lue myös: Nina-Maria pelkäsi kuollakseen ötököitä – kunnes hän tapasi Argenttiinan
Mikä rakkauskärpänen?
Rakkauskärpänen, virallisesti Plecia longiforceps tai nearctica, on marssikärpäslaji, jota tavataan subtrooppisilla alueilla Kaakkois-Kiinassa, Taiwanissa ja Japanin Ryukyu-saarilla.
Kärpäsiä esiintyy myös osassa Keski-Amerikkaa sekä Yhdysvaltojen eteläosissa, kuten Texasissa ja Floridassa.
Hyönteistä kutsutaan rakkauskärpäseksi, koska lajin naaraat ja urokset lentävät kiinni toisissaan parittelun aikana jopa useita päiviä.
Lovebug tunnetaan myös nimellä häämatkakärpänen ja kaksipäinen kärpänen.
Etelä-Koreassa niitä havaittiin maan ympäristöministeriön mukaan ensimmäisen kerran vuonna 2015. Niiden uskotaan saapuneen sinne Etelä-Kiinasta.
Vuodesta 2022 lähtien niitä on esiintynyt Soulissa ja sen ympäristössä, erityisesti satama-alueilla, kesä- ja heinäkuun välisenä aikana.
Reutersin mukaan Soulin kaupunki vastaanotti viime vuonna noin 9 296 valitusta rakkauskärpäsistä, kun vastaava luku vuonna 2023 oli 4 418.
Kärpästen arvellaan lisääntyneen osittain ilmaston lämpenemisen takia.
Lue myös: Nainen heräsi yöperhoseen kasvoillaan, mutta se olikin vain pieni osa totuutta
Luonnollinen torjunta käynnistymässä
Rakkauskärpästen toukat syövät maatunutta kasvillisuutta, ja tässä suhteessa ne ovat ihmiselle hyödyllisiä.
Esimerkiksi Soulin kaupunginhallitus pitää lemmenkärpäsiä ekologisesti hyödyllisinä, sillä ne auttavat pölyttämään kukkia.
Ne eivät myöskään levitä tauteja eivätkä pistä ihmistä.
CNN:n mukaan luonnollinen kannanhallinta on Etelä-Koreassa kuitenkin tiettävästi jo käynnistymässä, kun varpuslintujen ja harakoiden kaltaiset linnut oppivat syömään ötököitä.