Rajuista astmaoireista kärsivä Katri, 23, on suojannut itseään kasvomaskilla jo vuosia – nyt hänelle sataa kritiikkiä: "Täysin tuntemattomat kommentoivat, yskivät ja räkivät kohti"

Astmapotilas Katri, 23, on suojautunut jo vuosia kasvomaskiin, mutta korona-aika on saanut ihmiset kriittisiksi:"Täysin tuntemattomat kommentoivat maskini käytöstä sekä yskivät ja räkivät kohti" 2:37
Katri Vuorvirta kertoo saamastaan törkypalautteesta MTV Uutiset Livessä.

Hengityssuojainten käyttö on kasvanut koronapandemian aikana maailmanlaajuisesti. Suojainten käyttö on lisäksi herättänyt paljon keskustelua siitä, onko se hyödyllinen viruksen ehkäisyn kannalta. Etenkin riskiryhmään kuuluvat ovat puun ja kuoren välissä.

Espoolainen Katri Vuorvirta, 23, on käyttänyt kasvomaskia jo vuosia.

Koronaepidemian aikana hän on saanut hämmästyä, millaista palautetta tuntemattomat ihmiset antavat hänelle maskin käytöstä.

– Kerran eräs nuorisojoukko kaupan edessä alkoi tietoisesti yskimään ja räkimään, kun kävelin heidän ohitse.

– Ihmiset huutelevat, että maskin käytöstä ei ole hyötyä ja että käytän sitä turhaan.

Katri kertoo, että kommentointi on muuttunut sitä törkyisämmäksi, mitä pidemmälle koronaepidemiassa ollaan edetty.

– Eihän se hyvältä tunnu.

Maski kasvoilla astman vuoksi

Maski ei suinkaan ole tullut kuvioihin uudenlaisen koronaviruksen myötä, vaan Katri on tottunut suojaamaan kasvonsa jo useamman vuoden ajan ennen epidemiaa.

Taustalla piilevät rajut astmaoireet.

– Olen käyttänyt maskia etenkin pakkassäällä ja siitepölyn aikaan, koska se helpottaa hengittämistä. Lääkärit vihjasivat aikoinaan kasvomaskin käyttämisestä minulle.

Vallitsevassa koronatilanteessa nainen suojautuu maskin avulla myös hengenvaaralliselta virukselta.

Riskiryhmään kuuluvalle on tärkeää minimoi virukselle altistuminen.

– Jos minulle tulisi korona, tauti saattaisi olla paljon vaikeampi kuin heillä, joilla ei ole perussairauksia.

Palaute on muuttunut koronan myötä

Ennen koronaepidemiaa Katri kertoo saaneensa kasvomaskin käyttämisestä lähinnä hyvää palautetta.

– Silloin oli tosi positiivista kommentointia. Ihmiset lähinnä inspiroituivat siitä, että suojaan astmaani tällaisella kasvomaskilla.

Tuntemattomien huutelijoiden kommentit eivät tunnu hyviltä, ja ne menevät nykyään jo lähinnä korvasta korvaan.

– Osaan suodattaa kommentit enkä ota niitä itseeni. Joskus saatan hetkeksi pysähtyä kuuntelemaan, mutta yleensä sanon kiitos tiedosta ja poistun paikalta.

Vallitsevassa koronatilanteessa Katri haluaa muistuttaa kaikkia siitä, että Suomessakin on useita riskiryhmään kuuluvia nuoria.

– Ihmiset eivät ajattele, että maskin takana on henkilö, jolla on tunteet. Se on kuitenkin jokaisen oma päätös, käyttääkö maskia vai ei. Ja mielestäni sen tulisi olla kaikille muille ok.

Kiistelty hengityssuojaimen käyttö

Hengityssuojaimen käytöstä on käyty laajasti keskustelua koronapandemian aikana.

Arvostelun kohteena ovat olleet niin ammattikäytössä olevat suojaimet kuin kotitekoiset maskit.

Asiantuntijoiden mukaan kaikille riskiryhmäläisille ei kuitenkaan suositella hengityssuojaimen käyttämistä. Allergia- ja astmaliitto kommentoi MTV Uutisten haastattelussa aiemmin, että astmaatikon saattaa olla jopa haasteellisempaa hengittää suojaimen avulla.

Tutkijat ovat myös selvittäneet sitä, millaisesta materiaalista kotitekoinen kasvosuojain tulisi valmistaa, jotta se ehkäisisi virukselta.

Tutkijat ja lääkärit muistuttavat lisäksi, että suojaimen oikeaoppinen pukeminen on tärkeässä asemassa sen tehokkuuden kannalta.

Lue myös:

    Uusimmat