Lisääkö siitepölyallergia koronatartunnan riskejä? Asiantuntija vastaa – astmaatikoille pelkän hengityssuojan käyttö voi olla jo vaarallista

Nämä tekijät altistavat koronavirukselle eniten – suurin tutkimus julki Kiinassa viruksen puhkeamisen jälkeen 5:35
MTV Uutiset Live kokosi yhteen, ketkä kaikki kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään.

Siitepölykausi on alkanut Suomessa jopa poikkeuksellisen aikaisin. Tästä johtuen moni saa allergisia reaktioita, jotka muistuttavat tavallista flunssaa tai influenssatartuntaa. Pahakaan siitepölyallergia yksinään ei kuitenkaan lisää koronavirusinfektion riskejä.

Pähkinäpensaspuu on jo tältä vuodelta kukintonsa lopussa. Lepän kukinto on alkanut jo helmikuun puolella ainakin Etelä-Suomessa ja jatkaa sitä aina pitkälle toukokuuhun isossa osassa maata. Viimeistään huhtikuussa myös koivu aloittaa kukkimisen allergikkojen riesaksi. 

Koska koronavirusepidemia ei näytä laantuvan vielä hetkeen, hengitysoireista kärsivät ovat ymmärrettävästi seuranneet koronavirusepidemian vaiheita huolestuneina. Allergia-, iho- ja astmaliiton Anne Vuorenmaan mukaan siitepölyallergikoilla ei ole syytä huolestua muuta väestöä enempää.

– Siitepölyallergia ei ole oikeastaan ollenkaan riskiä nostava tekijä suhteessa koronavirusinfektioon, Vuorenmaa rauhoittelee.

"Silloin puhelimet pärisivät yhtä soittoa"

Astmaatikot sen sijaan kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään ja he ovat Vuorenmaan mukaan ottaneet yhteyttä terveysjärjestöön.

– Astmaatikoilta on tullut jonkin verran soittoja meille. Sitten kun verrataan sikainfluenssaan, niin silloinhan meillä pärisivät puhelimet ihan yhtä soittoa. Ainakaan vielä ei ole tullut niin paljon soittoja. Arviolta viidesosa tuohon aikaan verrattuna, Vuorenmaa arvioi.

Vuorenmaa arvelee, että yhteydenottojen vähäinen määrä johtuu hyvästä medianäkyvyydestä ja tiedottamisesta. 

– Sikainfluenssakauden aikana ei tiedotettu niin paljon.

Hengityssuojasta vain haittaa astmaatikolle

Huolestuneille astmaatikoille Allergia- ja astmaliitosta annetaan samat neuvot, kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Me emme poikkea yhtään THL:n ohjeista. Monet kysyvät hengityssuojaimista, mutta sehän ei tavallaan ole suoja terveelle ihmiselle, vaan sillä suojataan muiden tarttumista. Astmaatikoilla saattaa muutenkin olla haasteellisempaa hengittää, niin suojain tuo vain lisää vastusta hengittämiseen. Asia pitää pohtia hyvin tarkkaan lääkärin kanssa, Vuorenmaa muistuttaa.

Vaikka koronavirusoireet muistuttavat tietyiltä osin astmaatikkojenkin hengitystieoireita, niihin pitää suhtautua vakavasti ja ottaa herkästi yhteyttä 

– Yhteys omaan hoitavaan yksikköön on erittäin tärkeää silloin, eli hyvin herkällä korvalla pitää kuunnella näitä asioita, Vuorenmaa toteaa.

Siitepölytilanteen voi tarkistaa esimerkiksi Turun yliopiston norkko.fi -palvelusta.

Lue myös:

    Uusimmat