Tutkimus: Näistä kankaista valmistettu maski suojaa parhaiten virushiukkasilta – yksi virhe pienentää suojaustehoa yli puolella

Näin teet itsellesi tai läheisellesi maskin minuutissa – Muista, tekemäsi maski ei ole henkilönsuojain! 1:50
Katso videolta, miten teet kotitekoisen kasvomaskin minuutissa.

Yhdysvaltalaiset tutkijat selvittivät, millaisesta materiaalista kotitekoinen kasvosuojain tulisi valmistaa, jotta virusta sisältävät pikkuruiset aerosolit eivät läpäisisi sitä. Tutkijoiden mukaan parhaan suojaustehon saa eri tekstiilejä yhdistelemällä. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa Chicago Tribune.

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhu tai jopa hengittää. Suun ja nenän edessä pidettävä kasvosuojain voi suojata muita ihmisiä tartunnoilta. Mutta koska osa virusta kantavista hiukkasista voi olla hyvin pieniä, on kotitekoisten kasvomaskien hyödyllisyyttä taudin leviämisen ehkäisemisessä epäilty.

Nyt yhdysvaltalaistutkijat ovat selvittäneet, miten yleisesti käytetyt tekstiilit suodattavat aerosolihiukkasia, joiden koko vastaa hengitysteistä poistuvia pisaroita.

Paras tulos "hybridikankailla"

Tutkimustaan varten Argonne National Laboratory -tutkimuskeskuksen ja Chicagon yliopiston tutkijat loivat kammion, joka tuotti hyvin pieniä hiukkasia. Ihmisen hengitystä jäljittelevä tuuletin puhalsi nuo partikkelit erilaisten tekstiilien läpi. Tutkijat mittasivat, kuinka paljon ja minkä kokoisia partikkeleita ilmasta löytyi ennen ja jälkeen tekstiilin läpäisemisen.

Tutkijoiden mukaan parhaimman suojan kotitekoinen kasvomaski tuo, jos se koostuu useista erilaisista tekstiileistä. Tutkijat kutsuvat tällaisia kankaita "hybrideiksi".

Lähelle tehokkaiden N95-hengityssuojainten suojaustasoa tutkijat pääsivät, kun hiukkaset suodatettiin yhden tiukasti kudotun puuvillakankaan ja kahden sifonkikerroksen läpi. Tällainen yhdistelmäkangas suodatti 80–99 prosenttia aerosolipartikkeleista, tutkijat kirjoittavat tiedotteessaan. Samanlainen tulos saatiin, kun sifonki korvattiin luonnonsilkillä tai flanellilla. 

Tutkijoiden mukaan tiivistä kudosta olevat tekstiilit, kuten puuvilla, voivat toimia mekaanisena suojana partikkeleita vastaan samalla kun luonnonsilkin tapaiset kankaat, joissa on sähkövaraus, toimivat sähköstaattisena esteenä.

Huonosti puettu kasvosuoja puolittaa suodatustehon

Mistään kasvosuojasta ei kuitenkaan ole hyötyä, jos sitä ei käytä oikeaoppisesti. Jo pieni aukko suojuksessa pienentää tekstiilin suodatustehokkuutta 60 prosentilla, tutkijat kirjoittavat.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat