Mainos

Rajua leikkiä hengellä työmailla – ”jotain puuttuu korvien välistä”

Työmies korjaa kattoa seitsemänkerroksisessa kerrostalossa. Turvavaljaat olisi tarjolla, mutta niitä ei käytetä. Paikkaa vaihdetaan jatkuvasti, joten hengen turvaavat valjaat olisivat vain tiellä.

Näkyyn törmää jatkuvasti Suomessa, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja Jouni Anttonen.

– Tämä on aika yleistä, Anttonen huokaa tutkiessaan eilen otettuja kuvia Helsingin keskustassa sijaitsevan talon katolta.

Suomalaisilta tulee Anttosen mukaan jos ei päivittäin, niin viikoittain ilmoituksia vastaavista tilanteista.

– Täytyy sanoa suoraan, että on puhdasta tyhmyyttä. Älytöntä hommaa. Tuntuu, että puuttuu jotain korvien välistä.

Mitä sanoo laki?

Tilanteen nähnyttä silminnäkijää ihmetytti ennen kaikkea turvavaljaiden puute. Kuvien työmies ahersi seitsemänkerroksisen talon katolla ilman turvavarusteita, eikä horjahtaessa putoamista olisi estänyt kuin parikymmensenttinen suojakaide katon reunalla.

Anttosen mukaan laki ei määrää turvavaljaita pakollisiksi. Työturvallisuusasetusten mukaan putoaminen olisi estettävä ensin teknisin keinoin, esimerkiksi kaiteella. Vasta jos tämä ei syystä tai toisesta ole mahdollista, katolla tulisi valjaita käyttää.

Anttonen löytää kuvista useita muitakin työturvallisuusrikkeitä.

– Ei ole kypärää, ei suojalaseja, ei värikästä vaatetusta päällä, hän luettelee.

Kuvan työmies aiheuttaa vaaraa paitsi itselleen, niin myös katutasossa kulkeville sivullisille. Katonrajaan asetettu turvaverkko ei ylety koko korjausalueelle, minkä takia käsistä mahdollisesti lipeävät työvälineet saattavat pudota suoraan alla kulkevien niskaan.

– Tässä tapauksessa suoraan alapuolelta löytyy vielä pyörätelineet, sanoo Anttonen.

Kattotyömaat murheena

Kattotyömaat ovat Anttosen mukaan erityinen murheenkryyni rakennusalalla. Kuvien tapaus ihmetyttää kuitenkin Anttostakin.

– Näitä on paljon, ettei välitetä. Ihminen on helppouteen pyrkivä.

– Meille tulee paljon rakennusmiehiä Virosta, jossa on erilainen työturvallisuuskulttuuri. Jotkin suomalaiset firmat käyttävät tätä sitten röyhkeästi hyväkseen.

Putosin katolta, mitäs nyt?

Katoilta pudotaan jatkuvasti. Pienemmät haaverit eivät tilastoihin päädy, mutta loukkaantumisia, vammautumisia ja silloin tällöin kuolemaankin johtavia turmia sattuu.

Syyllisten löytäminen on vaikeaa.

– Ensisijaisesti työnantaja on lirissä näissä asioissa. Tilaajan tulisi myös katsoa, että asiat tehdään asetusten mukaisesti.

– Tämä on niin sekavaa hommaa. Aina ne hoitavat niin, että vastuulliset pääsevät luikertelemaan irti vastuusta. Tässäkin tapauksessa varmasti syy työnnettäisiin työntekijälle.

–Kuka maksaa, jos valjaaton työmies putoaa katolta?

– Lakimiehestä riippuen. Ei kukaan, Anttonen hymähtää.

Onko sinulla kokemusta tai silminnäkijähavaintoja tämäntyyppisestä toiminnasta? Kerro meilleFacebookissataiosoitteeseenuutiset@mtv3.fi. Myös kuvat ovat tervetulleita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.