Räjähdys nielee "petturin" auton Ukrainassa videolla – partisaanit hyökkäävät myös venäläisiä auttavia vastaan

Ukraina väittää partisaanien räjäyttäneen"petturin"auton – puolta vaihtaneen ukrainalaisen kerrotaan kuolleen muutaman päivän päästä 0:26
Ukraina väittää partisaanien räjäyttäneen "petturin" auton – puolta vaihtaneen ukrainalaisen kerrotaan kuolleen muutaman päivän päästä

Venäjän miehittämillä alueilla toimivat ukrainalaiset partisaanit ovat lisänneet toimintaansa viime aikoina, kirjoitti The New York Times (NYT) elokuun puolivälissä.

Partisaanitoiminnasta on raportoitu eritoten Etelä-Ukrainan Hersonin alueella, jonne Kiovan on arvioitu suunnittelevan vastahyökkäystä. Asiantuntijapiireissä spekuloitua hyökkäystä ei ole kuitenkaan toteutunut.

Tiedonkeruun ja liikenneyhteyksien, kuten rautateiden ja siltojen, sabotoinnin lisäksi partisaanien kerrotaan tehneen myös aseellisia iskuja sekä venäläisiä että miehittäjiä auttavia ukrainalaisia vastaan.

Jutun alusta löytyvän valvontakamerakuvista koostetun videon väitetään olevan yksi esimerkki ukrainalaispartisaanien iskusta.

Ukrainan julkaisemalla videolla ajoneuvoa kerrotaan ajavan ukrainalainen Askyar Laishev, joka vaihtoi venäläisten puolella vuonna 2014, jolloin Kremlin joukot miehittivät Krimin niemimaan. Ukraina kuvaa häntä "petturiksi".

Laishevin sanotaan selvinneen autonsa räjähdyksestä, mutta hän menehtyi muutamia päiviä myöhemmin, sanoo Ukrainan erikoisjoukkojen alainen Ukrainan kansallinen vastarintakeskus.

Auto räjäytettiin ukrainalaistietojen mukaan elokuun 11. päivänä. Video on ainakin leikattu niin, ettei siinä näy siviiliuhreja.

– Venäjällä tulee olemaan melkoisia haasteita pitää vallatut alueet rauhallisina, kommentoi Twitterissä videota Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri.

"Heidän ei tule nukkua mukavasti"

New York Times kertoo, että se haastatteli useita partisaaneja Ukrainan armeijan avustuksella. Partisaanien koulutus aloitettiin jo ennen kuin Venäjän suurhyökkäys alkoi helmikuussa.

– Tavoitteena on näyttää miehittäjille, että he eivät ole kotonaan, eikä heidän tulisi asettua taloksi tai nukkua mukavasti, Svarog-nimeä käyttänyt partisaani sanoi NYT:lle.

Ukraina on myös ottanut kantaa partisaanien toimintaan sosiaalisessa mediassa. Twitterissä maan puolustusministeriö totesi miehitetyillä alueilla toimivan vastarinnan tarjoavan venäläisille ja heidän kanssaan yhteistyötä tekeville "lämpimän" vastaanoton.

– Sissiliike on hyvin koordinoitu. Heidän toimintansa tukee vakinaista armeijaa ja nopeampaa vapautusta miehityksestä, Ukrainan puolustusministeriö kirjoitti lauantaina.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys tankin kyljessä: Ohjus ehtii vain vilahtaa Ukrainan julkaisemalla videolla.

Aseellisia hyökkäyksillä lähetetty viesti on tärkeämpi kuin aiheutetut kulonuhrit, sanoo New York Timesin haastattelema partisaani.

– Ne pelottavat ihmisiä. Mutta ne pelottavat vain miehittäjiä, kommentoi puolestaan lehden haastattelema ukrainalaisviranomainen.

Partisaanien kohteina myös ukrainalaisia

Partisaanit pitävät oikeutettuina kohteina Venäjän laskuun työskenteleviä poliiseja, paikallisviranomaisia ja opettajia, sanoivat partisaanit New York Timesille.

Toisen partisaanin mukaan venäläistä opetusohjelmaa noudattavia opettajia vastaan ei suoraan hyökätä, mutta heitä yritetään pelotella ja häpäistä.

Sen sijaan lääkäreitä, palopelastajia ja esimerkiksi vesi- ja sähköyrityksissä työskenteleviä ei nähdä "pettureina".

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Putinin hävittäjille ilmaherruus on vain unelma - asiantuntijat kertovat miksi ilmasota on kompuroinut 7:46
Putinin hävittäjille ilmaherruus on vain unelma - asiantuntijat kertovat miksi ilmasota on kompuroinut.

Partisaanien toiminta vaikeuttaa myös miehitetyille alueille suunniteltuja pidempiaikaisia valloituksen vakiinnuttamistoimenpiteitä, amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi perjantaina.

Yhdysvallat on raportoinut, että Kreml tulee todennäköisesti järjestemään tekaistuja "kansanäänestyksiä" armeijansa miehittämillä alueilla. Näitä äänestyksiä käytettäisiin perusteena liittää osia Ukrainasta Venäjään.

– Ukrainalainen pormestari Ivan Fedorov lausui, että partisaanit vahingoittivat äänestyksiä valmistelevia tukikohtia Melitopolin ja Hersonin alueilla, ISW kirjoitti.

Lue myös:

    Uusimmat