YK löytänyt lisätodisteita Venäjän tekemistä sotarikoksista – MTV seurasi sotaa

Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon 0:43
Video: Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 20. lokakuuta 2023. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä on aloittanut uuden hyökkäyksen lähellä Avdijivkan kaupunkia 

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Lauantain 21.10.2023 seurannan löydät täältä.

Perjantai 20.10.2023

14.48: YK:n tutkintalautakunta löysi lisätodisteita Venäjän joukkojen sotarikoksista 

Yhdistyneiden kansakuntien Ukrainaa käsittelevä tutkintalautakunta ilmoitti perjantaina löytäneensä lisää todisteita siitä, että Venäjän joukot ovat syyllistyneet Ukrainassa "umpimähkäisiin hyökkäyksiin" ja sotarikoksiin, kuten raiskauksiin ja lasten karkottamiseen Venäjälle. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters. 

– Komissio on löytänyt uusia todisteita siitä, että Venäjän viranomaiset ovat syyllistyneet kansainvälisten ihmisoikeuksien ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksiin,  se totesi YK:n yleiskokoukselle toimittamassaan raportissa.

Raportissa mainitaan Reutersin mukaan hyökkäykset muun muassa Umanin ja Hersonin kaupungeissa.

– Komissio on viime aikoina dokumentoinut hyökkäyksiä, jotka kohdistuvat siviilikohteisiin, kuten asuinrakennuksiin, rautatieasemaan, kauppoihin ja siviilikäyttöön tarkoitettuun varastoon, mikä on johtanut lukuisiin uhreihin.

Venäjä on jyrkästi kiistänyt syyllistyneensä julmuuksiin tai kohdistuneensa siviileihin Ukrainassa.

Komissio sanoi dokumentoineensa raiskaustapauksia, joissa on käytetty "voimakeinoja tai psykologista pakottamista".  (Reuters)

13.01: Media: Ukrainalle korvamerkittyjä ammuksia lähetetään Israelille

Yhdysvallat suunnittelee lähettävänsä Israelilla kymmeniä tuhansia 155 millin tykistöammuksia, jotka oli alun perin tarkoitus toimittaa Ukrainalle. 

Näin väittävät kolme israelilaisviranomaista yhdysvaltalaismedia Axiosille. Tietoja ei ole vahvistettu.

12.10: Brittitiedustelu: Venäjä saattoi menettää jopa 14 kopteria ATACMS-iskussa

Britannian puolustusministeriö arvioi useiden Venäjän helikoptereiden ja ilmapuolustuksen todennäköisesti vahingoittuneen Luhanskin ja Berdjanskin lentokentille tehdyissä iskuissa Ukrainassa tiistaina. Ministeriö kertoo asiasta tiedustelukatsauksessaan.

Ministeriö painottaa, että vahinkojen laajuutta ei ole vahvistettu. Se kuitenkin pitää luultavana, että Berdjanskissa on tuhoutunut yhdeksän ja Luhanskissa viisi Venäjän sotilashelikopteria.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi tiistaina maan jo käyttäneen Yhdysvaltojen toimittamia pitkän kantaman ATACMS-tykistöohjuksia. Valkoinen talo vahvisti myöhemmin samana päivänä, että ATACMS-ohjuksia on hiljattain toimitettu Ukrainalle.

CNN uutisoi tuolloin, että sen lähteiden mukaan Ukraina olisi käyttänyt ohjuksia iskeäkseen Luhanskin ja Berdjanskin lentokentille. Ukraina kertoi aiemmin iskeneensä kyseisille kentille muttei kertonut iskuissa käytetyistä aseista.

Venäjän lähi-ilmatuki on Britannian puolustusministeriön mukaan ollut riippuvainen erityisesti helikoptereista. Jos menetykset vahvistetaan, niillä on todennäköisesti vaikutusta Venäjän kyvykkyyteen sekä puolustautua että hyökätä alueella. Ministeriö arvelee koptereiden korvaamisen olevan vaikeaa, koska Venäjän sotilastarvikkeiden tuotanto on kuormittunut.

Lisäksi ministeriö uskoo mahdollisten menetysten lisäävän Venäjän lentäjiin, lentokoneisiin ja koptereihin kohdistuvaa painetta, sillä ne jo nyt lähes varmasti kärsivät taisteluväsymyksestä ja kunnossapidon ongelmista. Tiedustelukatsauksen mukaan isku saattaa pakottaa Venäjän jälleen siirtämään toimintojaan kauemmas etulinjasta, mikä lisää logistiikkaketjujen rasitusta.

Ukraina pyysi pitkän kantaman ATACMS-tykistöohjuksia useaan otteeseen. Yhdysvallat oli pitkään haluton antamaan maalle aseita, joilla voisi hyökätä syvälle Venäjän puolelle.

9.57: Lennokki näyttää Venäjän raketinheittimien tuhon – suomalaisupseeri: "Ei mene kategoriaan parhaat käytänteet"

Liike paljastaa, mutta antaa myös suojaa, suomalaisupseeri toteaa.

Ukrainan armeijan 43. tykistöprikaati on julkaissut videon, jonka se väittää olevan kuvattu Koillis-Ukrainan Kupjanskin lähettyvillä. Videon kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Videolla näkyy, miten väitetysti Venäjän armeijan BM-21 Grad -raketinheitinjärjestelmä tulittaa tuntemattomaan kohteeseen, jonka jälkeen se lähtee ajamaan.

BM-21 Gradin tulitoimintaa seuraa lennokki, joka lähtee seuraamaan raketinheitintä. Ajomatka päättyy metsän reunalle, johon parkkeeraa pian myös toinen raketinheitinjärjestelmä. Syykin on selvä: Kyse on ilmeisesti raketinheittimien ammusvarikosta.

Ukrainan tykistöprikaatin julkaisemalla videolla väitetään, että raketinheittimiä ja ammusvarikkoa vastaan ammutaan Yhdysvaltain antaman HIMARS-raketinheittimen ohjus. 

Lopputulos vaikuttaa videon perusteella siltä, että ammusvarikko räjähtää, minkä lisäksi raketinheittimet vaurioituvat tai tuhoutuvat. Tiedossa ei ole, mikä on paikalla olleiden sotilaiden kohtalo.

– Liike paljastaa, mutta antaa myös suojaa. Videon kaltaisessa avoimessa maastossa tiivis ryhmitys BM-21-raketinheittimien latausasemassa ei mene kategoriaan "parhaat käytänteet", kommentoi videota yleisesikuntaupseerikurssilainen Lauri Torniainen viestipalvelu X:ssä.

– Seuraukset ilmenevät videolla, hän päättää.

Ukraina julkaisi videon: Himars tulittaa Venäjän raketinheittimiä ja ammusvarastoa Kupjanskissa 1:53
Ukraina julkaisi videon: Himars tulittaa Venäjän raketinheittimiä ja ammusvarastoa Kupjanskissa. Videon kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

9.53: Putinin panssarinyrkillä katastrofaalinen päivä – Ukrainalta rajuja väitteitä

Ukrainan väitteitä Venäjän kärsimistä tappioista ei ole vahvistettu.

Ukraina listaa Venäjän menettäneen eilen torstaina muun muassa 1 380 sotilasta, 55 taistelupanssarivaunua, 120 panssariajoneuvoa ja 29 tykkiä.

Ukrainan väittämät Venäjän kärsimistä tappioista ovat olleet raskaasti koholla viimeisen vajaan parin viikon ajan. Erityisesti miehistöä ja panssarikalustoa koskevat tappiot ovat olleet poikkeuksellisia, siinä määrin kuin lukuihin voi luottaa.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

6.08: Biden ja Zelenskyi keskustelivat aseavusta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelivat Yhdysvaltain tuesta Ukrainassa, ja Zelenskyi kertoo keskustelun koskeneen aseellisen tuen jatkamista Ukrainalle.

– Me keskustelimme sotilaallsiesta tuesta, kuten miten ATACMS(-ohjusjärjestelmät) voivat auttaa meitä nopeuttamaan Ukrainan vapauttamisessa miehittäjältä, Zelenskyi sanoo.

Maan ulkoministeri on vakuuttanut, että ohjusjärjestelmiä tullaan toimittamaan Ukrainaan säännöllisesti.

Ukraina julkaisi videon yhdysvaltalaisten ATACMS-ohjusten laukaisusta 0:18
Ukraina julkaisi videon yhdysvaltalaisten ATACMS-ohjusten laukaisusta.

5.58: Hyökkäykset Avdiivkaan jatkuvat

Venäjän hyökkäykset Avdiivkan kaupunkiin Donetskissa itäisessä Ukrainassa jatkuvat, kertoivat korkea-arvoiset sotilasviranomaiset eilen. He kertovat Venäjän aktiivisesti tuovan alueele uusia joukkoja ja varusteita puolustuksen murtamiseksi ja piirittämisen mahdollistamiseksi. Kaupungista on tullut eräänlainen esimerkkitapaus ukrainalaisten vastarinnasta. (Reuters)

5.42: Biden vetosi kongressiin Ukrainan tukemisen puolesta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo lähettää tänään kongressille kiireisen pyynnön rahoituksesta, jolla on määrä tukea maan tärkeitä liittolaisia, mukaan lukien Israelia ja Ukrainaa.

Bidenin mukaan kyseessä on sijoitus, joka tuottaa Yhdysvalloille turvallisuutta sukupolvien ajan.

– Se auttaa meitä pitämään amerikkalaiset joukot poissa vaarasta. Se auttaa meitä rakentamaan maailmaa, joka on turvallisempi, rauhallisempi ja vauraampi lapsillemme ja lastenlapsillemme, Biden kuvaili.

Yhdysvaltoihin Lähi-idän-visiitiltään palannut Biden piti varhain Suomen aikaa puheen, joka käsitteli sekä Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa että äärijärjestö Hamasin ja Israelin välistä konfliktia. Puheessaan Biden rinnasti Hamasin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

– Hamas ja Putin edustavat eri uhkia, mutta tämä on yhteistä: kumpikin haluaa täysin tuhota naapurissaan olevan demokratian, Biden sanoi.

Biden kehotti yhdysvaltalaisia sivuuttamaan poliittisen vihanpidon ja tulemaan yhteen Israelin ja Ukrainan sotilaalliseksi tukemiseksi. Hän kuvaili tätä Yhdysvaltain kansalaisvelvollisuudeksi maailmalle.

– Emme voi antaa, emmekä anna, Hamasin kaltaisten terroristien ja Putinin kaltaisten tyrannien voittaa, Biden sanoi ja painotti, että Yhdysvallat ei voi antaa pikkumaisen puoluepolitiikan asettua vastuidensa tielle.

Putin vierailee Kiinassa ja Biden Israelissa – mitä suurvaltojen johtajien vierailuista voi päätellä? 8:15
Putin vierailee Kiinassa ja Biden Israelissa – mitä suurvaltojen johtajien vierailuista voi päätellä?

Torstai 19.10.

18.50: Ukrainan parlamentissa eteni lakiesitys Venäjä-mielisyydestä syytetyn ortodoksikirkon toiminnan kieltämisestä

Ukrainan parlamentti hyväksyi torstaina ensimmäisessä käsittelyssä lakiesityksen, joka kieltäisi Venäjään yhdistetyn, Moskovan patriarkaatin alaisen Ukrainan ortodoksisen kirkon toiminnan maassa.

Ukrainan ortodoksista kirkkoa on monissa yhteyksissä syytetty Venäjän kantojen myötäilystä. Venäjän ortodoksinen kirkko on tukenut avoimesti hyökkäyssotaa Ukrainaan.

Nyt kieltolistalle päätymässä oleva kirkko on toinen kahdesta Ukrainassa toimivasta suuresta ortodoksisesta kirkosta. Maassa toimii myös itsenäinen ortodoksinen kirkko.

Parlamentin jäsen Inna Sovsun korosti äänestyksen olleen erittäin tärkeä, vaikka kyse olikin vasta ensimmäisestä käsittelystä. Ukrainassa lakiesitykset on yleensä hyväksyttävä kahdessa parlamentin käsittelyssä, ennen kuin presidentti Volodymyr Zelenskyi voi vahvistaa ne laeiksi.

– Tämä oli historiallinen päätös, vaikka kyse olikin vasta ensimmäisestä käsittelystä, Sovsun kertoi sosiaalisessa mediassa.

Ehdotettu kielto on ollut Ukrainassa kiistelty aihe. Viime kesäkuussa tehdyssä kyselyssä kaksi kolmasosaa ukrainalaisista kuitenkin kannatti Ukrainan ortodoksisen kirkon toiminnan kieltämistä.

Ukrainan ortodoksinen kirkko on vastustanut lakiesitystä ja väittänyt sen rikkovan Euroopan ihmisoikeussopimusta, joka takaa jokaiselle oikeuden uskonnonvapauteen. 

16.45: ISW: Venäjän toiminta viittaa Ukrainan joukkojen läsnäoloon Dneprjoen itärannalla

Venäjä on tehnyt ilmaiskuja Hersonin alueella Dneprjoen etelärannalla sijaitsevaan kylään, kertoo Ukrainan asevoimat. Venäjän toiminta viittaa ukrainalaisjoukkojen läsnäoloon joen itärannalla, vaikka Ukraina ei ole asiaa suoraan kommentoinut.

Sotaa seuraavan yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of War ISW:n mukaan Ukrainan joukkojen toiminnasta joen tuolla puolen on vaikea saada tarkkaa kuvaa, mutta esimerkiksi venäläisten sotabloggareiden kirjoituksista voidaan päätellä, että se on ollut lisääntymään päin.

– On merkille pantavaa, että merkittävät ja yleensä luotettavaksi havaitut venäläislähteet ovat sanoneet ukrainalaistoiminnan joen toisella rannalla tapahtuvan nyt suuremmassa mittakaavassa kuin aiemmin havaituissa taktisissa hyökkäyksissä joen yli, ISW toteaa.

ISW:n mukaan tässä vaiheessa ei kuitenkaan voida puhua siitä, että Ukraina olisi onnistunut luomaan joen vastarannalle sillanpääasemaa, jota voitaisiin käyttää jatkohyökkäysten laukaisemiseen.

Lue myös:

    Uusimmat