Raportti: Venäjä on vienyt ainakin 6 000 lasta Ukrainasta leireille, joissa heistä koulitaan venäläismielisiä – MTV seurasi sotaa

Venäjä laajentaa hyökkäystään Itä-Ukrainassa houkutellakseen ukrainalaisjoukkoja pois Bahmutista 5:47
Venäjä laajentaa hyökkäystään Itä-Ukrainassa houkutellakseen ukrainalaisjoukkoja pois Bahmutista (10.2.2023)

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 14.2.2023. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukrainan mukaan Venäjä on aloittanut suurhyökkäyksen Itä-Ukrainassa
  • Ukraina: Taisteluissa kuollut yli 130 000 venäläissotilasta
  • ISW: Venäjä valmistautuu uuteen laajamittaiseen hyökkäykseen
  • Saksa vahvisti lähettävänsä Leopard-tankkeja Ukrainaan ja antoi muille maille luvan tehdä samoin
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.33: Wagner-pomo arvelee, ettei Venäjä tule valloittamaan Bahmutia vielä hetkeen

Wagner-ryhmän päällikkö Jevgeni Prigozhin, sanoo, ettei taistelu Bahmutin kaupungista ole vielä läheskään ohi, kirjoittaa The Kyiv Independet.

– Bahmutia ei oteta huomenna, koska siellä on kova vastustusta ja kamppailua, hän sanoi 14. helmikuuta. Prigozhin kuvaili taistelua kaupungista "lihamyllynä".

– Emme juhli lähitulevaisuudessa, hän lisäsi.

Bahmut ja sen ympäröivät alueet ovat edelleen Venäjän painopiste, kun Moskova pyrkii avaamaan itselleen päätien, joka johtaa kahteen muuhun idän kaupunkiin: Kramatorskiin ja Slovianskiin.

Venäjä väitti helmikuun 12. päivänä ottaneensa haltuunsa Krasna Horan, kylän noin viisi kilometriä Bahmutista pohjoiseen. Ukraina kiisti väitteen seuraavana päivänä.

Ison-Britannian puolustusministeriö sanoi päivittäisessä tiedustelupäivityksessään, että viimeisten kolmen päivän aikana Venäjän Wagner-sotilaat ovat "melkein varmasti" saavuttaneet pieniä lisävoittoja Bahmutin pohjoisosissa, mukaan lukien Krasna Horassa.

23.04: Raportti: Venäjä on vienyt ainakin 6 000 lasta Ukrainasta leireille, joissa heistä koulitaan venäläismielisiä

Venäjä on vienyt ainakin 6 000 lasta Ukrainasta erityisille leireille, joissa heille opetetaan venäläismielisyyttä sekä annetaan sotilaallista koulutusta kuten ampumista, kertoi tuore raportti tiistaina.

Yhdysvaltain puolustusministeriön rahoittaman Yale Humanitarian Research Lab (HRL) -ryhmän tutkimusraportin mukaan tällaisia leirejä on perustettu 43 ympäri Venäjää. Tutkimuksessa hyödynnettiin satelliittikuvia sekä julkisia lähteitä.

Ukrainan hallitus on syyttänyt Venäjää yli 14 700 ukrainalaislapsen viemisestä Venäjälle, mutta Venäjän mukaan kyse on ollut orpojen pelastamisesta tai lasten viemisestä sairaalahoitoon. Yhdysvaltalaisraportin mukaan lasten vanhempia on kuitenkin painostettu antamaan lupa lasten viemiseksi, joskus siten, että heille on luvattu lasten palaavan kotiin.

Ukrainalaislasten pitäminen tällaisissa uudelleenkoulutusleireissä voi olla sotarikos sekä rikos ihmisyyttä vastaan, tutkimuksessa todetaan. Lapsia alettiin kuljettaa Ukrainasta leireille pian Venäjän hyökkäyssodan alkamisen lähes tasan vuosi sitten.

22:08: Ukrainan pääministeri: Venäjä yrittää riistää Ukrainan vesivarannot

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal sanoi tiistaina, että Venäjä yrittää estää ukrainalaisilta pääsyn vesivarastoihin. Tällä olisi mahdollisesti vaarallisia seurauksia ydinvoimaloiden toimintaan tarvittaville vesivarastoille.

– Menetämme tuhansia kuutiometrejä vettä, koska Kakhovka HPP (vesivoimalan) tulvaportit ovat osittain vaurioituneet ja Venäjä on avannut portit tarkoituksella, Shmyhal sanoi Telegram-viestissä.

– Jotkut siirtokunnat, jotka saavat vettä Dnipro-joesta, voivat jäädä ilman juomavettä. Shmyhal sanoi, että uhka Ukrainan ydinvoimaloille on vielä suurempi ja lisäsi:

– Vedenpinnan lasku varastotilassa voi vaikuttaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan jäähdytysjärjestelmien toimintaan.

Shmyhal sanoi, että uhka vedensaantiin on seurausta toistuvista hyökkäyksistä Ukrainan sähköverkkoon.

21.40: CNN: Venäjän puolustusministeriö lähettää vankeja "tykinruoaksi" Ukrainaan

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan useat venäläisvangit ovat kertoneet, että Venäjän puolustusministeriö lähettää heitä Ukrainaan taistelemaan.

Vankien värvääminen on ollut vaiettu asia Venäjällä. Viime viikolla kuitenkin Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin ilmoitti syytä kertomatta, ettei ryhmä enää palkkaa vankeja Ukrainaan.

CNN:n mukaan vangit värvää nyt Venäjän puolustusministeriö.

Turvallisuussyistä nimettömänä haastateltu yksi vangeista kuvaili vankeja "tykinruoaksi". Vankeja kohdellaan huonosti ja haavoittuneinakin heitä hoidetaan vain sen verran, että heidät voidaan lähettää pian takaisin taistelemaan, vanki väitti. Vankeja onkin kuollut rintamalla suurin joukoin, hän sanoi.

CNN:n mukaan Venäjän puolustusministeriöstä ei suostuttu kommentoimaan asiaa.

Yksi haastatelluista kertoi istuneensa kymmenen vuotta vankilassa murhasta, kunnes viime vuonna Venäjän puolustusministeriö värväsi hänet. Vanki sanoi olevansa Venäjän aiempien konfliktien veteraani ja kuvaili itseään "isänmaalliseksi".

– Minulla ei ole valittamista, sota on sotaa. Jotkut tulevat tänne, kuulevat konekiväärin äänen ja juoksevat. Se ei ole hyvä, hän sanoi.

(STT)

20.31: Puolan puolustusministeri: tankit saapuvat Ukrainaan maaliskuussa

Länsimaiden Kiovalle lupaamat Leopard 2 -panssarivaunut alkavat saapua maaliskuun aikana, sanoi Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak Ramstein-kokouksen jälkeen Brysselissä 14. helmikuuta.

Blaszczakin mukaan Puolassa tällä hetkellä koulutuksessa olevat ukrainalaiset sotilaat ovat valmiita käyttämään Leopard 2 -panssarivaunuja maaliskuun puoliväliin mennessä. Asiasta uutisoi The Kyiv Independet. 

17.00: Ukraina räjäytti sillan Bahmutin kupeessa – kiistää vetäytymisaikeet

Ukrainan joukot räjäyttivät maanantaina sillan itäisen Bahmutin kaupungin lähellä, kertoo Guardian.

Donetskin alueen paikallisen uutissivuston mukaan tämä voi olla merkki siitä, että Ukraina saattaa suunnitella vetäytymistä.

Räjäytetty silta sijaitsee Bahmutin ja Ukrainan hallussa olevan Konstantivikan välissä.

Ukrainan joukot kiistävät toistaiseksi aikovansa lähteä kaupungista, vaikka raskaita taisteluita on käyty kuusi kuukautta ja varastot ovat tiettävästi hupenemassa.

Donetskin alueen aluehallinto ilmoitti maanantaina uusista toimenpiteistä, joilla rajoitetaan toimittajien pääsyä Bahmutiin. Aluehallinon mukaan vaarana on, että venäläiset tiedusteluryhmät yrittävät tunkeutua kaupunkiin.

Venäläisten hyökkäystä Bahmutiin on johtanut Wagner, yksityinen venäläinen sotilasjoukko, joka tunnetaan häikäilemättömyydestään. Wagnerin rahoittaja, venäläinen Jevgeni Prigozhin, värväsi syksyllä joukkoon tuhansia venäläisvankeja ja lupasi heille vapauden kuuden kuukauden kuluttua, jos he taistelevat Ukrainassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi helmikuun alussa, että Ukraina on päättänyt pitää Bahmutin hallussaan.

Washington Postin mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat kuitenkin yrittäneet taivutella Zelenskyä asettamaan etusijalle valmistelut vastahyökkäystä varten, jonka tarkoituksena on vallata takaisin Yhdysvaltain mielestä tärkeämpi alue.

13.03: Moldova sulki väliaikaisesti ilmatilansa 

Moldova on sulkenut tilapäisesti ilmatilansa, kertoi valtiollinen lentoyhtiö Air Moldova tiistaina. Moldovan median mukaan ilmatilan sulkeminen johtui "turvallisuussyistä", mutta tarkempaa syytä ei kerrottu.

Moldovan presidentti Maia Sandu syytti maanantaina Venäjää juonittelusta, jonka tavoitteena on hänen hallintonsa kaataminen. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi viime viikolla, että Ukraina on paljastanut suunnitelman, jonka tavoitteena on se, että Venäjän tiedustelu tuhoaa Moldovan.

Venäjä kiisti tiistaina tiedot ja sanoi Ukrainan pyrkivän usuttamaan Moldovan Venäjää vastaan.

– Toisin kuin länsimaat ja Ukraina, me emme sekaannu Moldovan tai maailman muiden maiden sisäisiin asioihin, Venäjän ulkoministeriö väitti lausunnossaan.

Moldovasta tuli viime vuonna EU:n ehdokasjäsen.

13.46: Norja lähettää Ukrainaan kahdeksan Leopard 2 -panssarivaunua

Norja lähettää Ukrainaan kahdeksan saksalaisvalmisteista Leopard 2 -panssarivaunua sekä muuta kalustoa, kertoi Nato-maan puolustusministeriö tiistaina.

Norjalla ja Venäjällä on 196 kilometriä yhteistä maarajaa.

12.06: Putin kommentoi Venäjällä suututtanutta Vuhledarin katastrofihyökkäystä

Venäjä kärsii Vuhledarin alueella yhä "katastrofaalisia tappioita", kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ennen sotaa Itä-Ukrainan Donetskin alueen Vuhledarissa asui noin 14 000 ihmistä. Nyt pienestä hiilikaivoskaupungista on Venäjän uusien tammi-helmikuun hyökkäysten myötä tullut sodan kenties puhutuin kolkka.

Viime viikolla Ukrainan armeija julkaisi alueelta videon, jossa venäläinen panssarikolonna oletettavasti pyrkii etenemään.

Videolla näkyy, miten venäläisjoukot joutuvat tulituksen kohteeksi. Lopputulos ei ole venäläisten kannalta mieluisaa katsottavaa, sillä kuvamateriaali sisältää paljon myös vaurioituvaa ja tuhoutunutta kalustoa.

Venäjä onkin saattanut menettää lähes koko merijalkaväen eliittiprikaatin hyökätessään Vuhledarin alueella, kirjoittaa amerikkalaislehti Politico.

Vuhledarin ja videon keräämä julkisuus ei ole mennyt ohi myöskään Kremlissä, sillä jopa presidentti Vladimir Putin on välillisesti ottanut kantaa tilanteeseen.

–  Merijalkaväki toimii nyt niin kuin sen pitääkin, Putin totesi Venäjän valtiotelevisiossa 12. päivä helmikuuta esitetyssä lähetyksessä. ISW:n mukaan Putinin kommentit oli taltioitu 9. helmikuuta.

Tiedossa on, että Vuhledarissa on taistellut ainakin 155. merijalkaväkiprikaatin mekanisoituja osia.

ISW:n mukaan on todennäköistä, että Putin tarkoituksella kehui juuri niiden yksiköiden toimintaa, joiden tiedetään saaneen rutkasti negatiivista julkisuutta viime aikoina.

Venäjän puolustusministeriö ei ole kyseisten yksiköiden kärsimiä tappioita kommentoinut. Sen sijaan puolustusminisiteri Sergei Shoigu väitti 7. helmikuuta, että Venäjän hyökkäys Vuhledarissa sujuu mukavasti.

– (Putinin ja puolustusministeriön) ylioptimistiset lausunnot todennäköisesti pyrkivät pitämään hengissä tarinan, jonka mukaan Venäjä tekee Donetskin alueella ison ja onnistuneen hyökkäyksen, ISW katsoo.

– Putin myös todennäköisesti pidättäytyy tukemasta kriittisiä Venäjä-mielisiä sotilaskommentaattoreita, jotka ovat kasvavissa määrin syyttäneet Venäjän puolustusministeriötä ja sotilaskomentajia aiempien virheiden toistamisesta, ISW jatkaa.

Ukraina iski venäläisten tankkikolonnaan – videolla näkyy, kun suuri määrä panssarivaunuja tuhotaan 1:22
Ukrainan helmikuussa julkaisema video, jossa Venäjän panssarikolonna etenee ja joutuu tulituksen kohteeksi. Venäjä-mieliset sotakommentaattorit suhtautuivat videolla näkyviin venäläisjoukkojen taktiikoihin hyvin kriittisesti. Nyt myös presidentti Putin on välillisesti kommentoinut Vuhleharin tapahtumia.

11.37: Ukrainalaiset panssarisotilaat aloittivat Leopardien kesyttämisen – "Heillä on jo taistelukokemusta"

Ukrainalaissotilaat ovat aloittaneet Leopard 2 -panssarivaunukoulutuksen Puolassa. Reuters on julkaissut jutun alussa olevan videon, jossa nähdään, miten ukrainalaissotilaat harjoittelevat Leopard 2 -panssarivaunuilla.

Ukraina on pitkään vaatinut käyttöönsä länsimaisia tankkeja. Alkuvuodesta se sai tahtonsa läpi, kun esimerkiksi Saksa, Yhdysvallat ja Britannia lupasivat lähettää panssareita Ukrainan armeijan käyttöön.

Koulutusta saavat ukrainalaiset eivät suinkaan ole märkäkorvia, vaan jo taistelukokemusta keränneitä veteraaneja.

– Nämä ovat sotilaita, jotka ovat olleet rintamalla vielä muutama päivä sitten. Katsokaa heidän kasvojaan. Näette, että nämä ihmiset ovat kokeneet hirveitä asioita, totesi harjoituspaikalla vieraillut Puolan presidentti Andrez Duda.

Lue koko juttä täältä tai katso video alta.

Ukrainalaiset aloittivat Leopard-koulutukset Puolassa 1:21
Ukrainalaiset aloittivat Leopard-koulutukset Puolassa.

11.33: Video etulinjasta: Näin Ukrainan tykkimiehet torjuvat venäläispanssareita Donetskissa

Turkkilaismedia Anadolu Agency tallensi harvinaisen läheltä ukrainalaisen panssarintorjuntayksikön tulitusta Donetskin alueella 12. helmikuuta.

Videolla kuvatussa tilanteessa ukrainalaisososaston kerrotaan olevan 1,5 - 2 kilometrin etäisyydellä venäläisistä. Tykistöyksikön komentajan mukaan on tärkeää, että yksiköt hivutetaan mahdollisimman lähelle vihollisen asemia.

– Tehtävämme on sijoittaa ja piilottaa aseemme mahdollisimman lähelle vihollisen panssarivaunuja. Sitten avaamme tulen, Ukrainan panssarintorjuntayksikön komentaja kertoo.

Lue koko juttä täältä tai katso video alta.

Ukrainan panssarintorjunnan tuhotyöt tallentuivat videolle 1:04
Katso videolta, kuinka Ukrainan panssaritorjunta tulittaa Donetskissa.

10.57: Stoltenberg: Pääkysymys ei ole se, ratifioidaanko Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet yhtäaikaa

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan ei ole pääkysymys, ratifioidaanko Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet yhtäaikaa. 

– Pääkysymys ei ole se, että Suomen ja Ruotsin jäsenyydet ratifioidaan yhdessä. Pääkysymys on se, että molemmat maat hyväksytään Naton jäseniksi mahdollisimman pian, Stoltenberg sanoi Reutersin mukaan.

10.20: Stoltenberg: Ei merkkejä rauhasta

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, että sotilasliitto varmistaa Ukrainalla lupaansa aseet, joita Ukraina tarvitsee voittaakseen sodan.

Stoltenberg kommentoi asiaa Naton puolustusministerikokouksen yhteydessä, joka pidetään Brysselissä tänään ja huomenna.

Stoltenbergin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei valmistele rauhaa vaan pikemminkin sotatoimien lisäämistä.

– Emme näe merkkejä, että presidentti Putin olisi valmistelemassa rauhaa. Näemme päinvastaista. Hän valmistelee lisää sotatoimia, uusia hyökkäyksiä, hän sanoi.

6.56: Politico: Yhdysvallat ei lähetä Ukrainalle pitkän matkan ohjuksia

Presidentti Joe Bidenin johtama Yhdysvaltain hallinto on todennut Ukrainalle, ettei se anna sille kauan pyydettyjä ja toivottuja pitkän kantaman ohjuksia, raportoi amerikkalaislehti Politico.

Syyksi Yhdysvallat on antanut Politicon mukaan sen, ettei pitkän kantaman ohjuksia jäisi riittävästi Yhdysvalloille itselleen.

Aiemmin asiaa on perusteltu niin, että ohjusten avulla Ukraina voisi potentiaalisesti iskeä Venäjällä oleviin kohteisiin ja näin mahdollisesti eskaloida sotaa.

Ukraina on osin saanut aseapua sillä ehdolla, ettei se käytä saamiaan aseita hyökätäkseen Venäjän maaperälle.

5.27: Aseapua Ukrainalle koordinoidaan tänään Brysselissä – puolustusministerit tapaavat Naton päämajassa

Naton puolustusministerit kokoontuvat tiistaina ja keskiviikkona käsittelemään Naton puolustusta ja pelotetta sekä puolustustarvikkeiden riittävyyttä Venäjän sodan aikana. Brysselissä puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) edustaa paikalla tarkkailijajäsenenä olevaa Suomea.

Ennen varsinaista Naton puolustusministerien kokousta kokoontuu Ukrainan tukiryhmän koordinaatiokokous, joka tunnetaan myös Ramstein-formaattina. Kokouksen aikaan julki voi tulla myös tuoreita tietoja uudesta Ukrainalle annettavasta avusta.

Tiistaina puolustusministerien on muutenkin tarkoitus käydä läpi Ukrainan sekä puolustusteollisuuden ja varastojen tilannetta. Pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi maanantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa, että tuotantoa vanhoilla tuotantolinjoilla pitäisi saada lisättyä ja uusia saada pystyyn.

– Tämän hetken luku Ukrainan ammusten kulutuksessa on monta kertaa korkeampi kuin nykyinen tuotantomäärämme, Stoltenberg sanoi.

22.56: Zelenskyi kiittää Norjan pääministeriä uudesta puolustusavunannosta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää Telegramissa Norjan pääministeri Jonas Gahr Størea Norjan uusimmasta Ukrainalle antamastaan puolustusavunannosta, kertoo CNN

Uutiskanavalla ei ole tietoa siitä, minkä kokoluokan tai arvoisesta avunannosta on kyse. Zelenskyi kuitenkin kirjoittaa Telegram-viestissään: 

– Kiitän uudesta puolustuspaketista, joka vahvistaa meitä maalla, taivaalla ja merellä.

19.56: Ukraina kuluttaa ammuksia enemmän kuin länsimaat pystyvät niitä tuottamaan

Nato ilmoitti maanantaina, että se aikoo lisätä ampumatarvikkeiden varastoinnin määrää, koska ammuksia kuluu Ukrainassa paljon enemmän kuin länsimaat pystyvät niitä tuottamaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Naton mukaan Ukrainan lähes vuoden kestänyt sota on tyhjentänyt pahasti liittoutuneiden varastoja.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi maanantaina Brysselissä, että tuotantoa on lisättävä, koska suurikaliiperisten ammusten toimitusaika on pidentynyt 12 kuukaudesta 28 kuukauteen.

18.13: BBC: Wagner-ryhmästä Ukrainan riveihin loikannut sotilas teloitettiin raa’alla tavalla

Venäjän Wagner-ryhmä on teloittanut jälleen yhden sen riveistään loikanneen sotilaan. Palkka-armeija kuvasi teon videolle ja julkaisi sen Telegramissa Grey Zone -kanavalla.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n tietojen mukaan Grey Zone -kanava on yhteydessä Wagneriin.

Kanavalla kerrotaan, että teloitettu sotilas olisi murhasta tuomittu, 44-vuotias Dmitri Jakushtshenko. Kertoman mukaan Jakushtshenko olisi palvellut Wagnerissa vain neljä päivää ennen kuin loikkasi ukrainalaisjoukkoihin.  

Telegramissa kerrotun mukaan Jakushtshenko oli lähtenyt sotaan, jotta vapautuisi vankilasta.

Videolla näytetään, kun Jakushtshenko istuu tuntemattomassa kellarissa. Hänen päänsä on teipattu kiviseinässä olevaan rakennelmaan. Jakushtshenkon takana seisoo venäläissotilas leka kädessään.

Videolla Jakushtshenko kertoo nimensä ja värväyksestään Wagneriin. Sitten häntä lyödään lekalla.

MTV Uutiset ei näytä videota sen raakuuden vuoksi.

Lue lisää maanantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat