Ukrainaa "täysin epäonnistuneeksi" kuvaillut Aleksandr Dugin antoi harvinaisen haastattelun MTV:lle vuonna 2014 – nyt Ukraina pelkää kostoa hänen tyttärensä kuolemasta

Aleksandr Dukin Kymmenen uutisten haastattelussa 2014 0:45
Aleksandr Dugin Kymmenen uutisten haastattelussa vuonna 2014.

Tänään tulee kuluneeksi tasan puoli vuotta siitä, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan.

Ukraina on täysin epäonnistunut valtio, joka on jo hajoamassa. Muun muassa näillä sanoin puhui ideologiksi ja "Putinin aivoiksi" luonnehdittu Aleksandr Dugin Kymmenen uutisten haastattelussa vuonna 2014.

Dugin puhui haastattelussa myös siitä, että Ukraina ei ole todellinen valtio, vaan että maa kuuluu perinteiseen Neuvostoliittoon, johon todellisuudessa pitäisi palata.

– Tällä samalla ilmaisulla presidentti Putin on perustellut tätä hyökkäystä Ukrainaan, sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa vieraillut Maailma- ja kotimaatoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

Helsingissäkin luennoimassa käynyt ja kovaa kieltä muun muassa Ukrainan tulevaisuudesta käyttänyt Dugin on ollut merkittävä hahmo, jota on pidetty ajattelijana, jonka ajatukset ovat saaneet laajalti vastakaikua Venäjällä. Hän on itse kuitenkin kiistänyt sen, että olisi Kremlin tai presidentti Putinin ideologi.

Nykyään Duginin merkitys on laskenut.

– Se ei poista sitä, että hyvin monta kertaa hänen ennustuksensa ja jopa sanavalintansa ovat päättyneet Kremlin omaan kielenkäyttöön ja onkin tapahtunut ne mitä hän on ikään kuin puhunut, että tulee tapahtumaan.

Tytär kuoli autopommi-iskussa

Aleksandr Duginin tytär Darja Dugina kuoli viime lauantaina autopommi-iskussa Moskovassa. Eilen haudattu Dugina toimi poliittisena tutkijana ja toimittajana. Duginin mukaan hänen tyttärensä kuoli Venäjän kansan puolesta.

Dugina lähti yhdessä isänsä kanssa yhteisestä tilaisuudesta tarkoituksenaan ilmeisesti nousta saman auton kyytiin. Viime hetkellä Dugin kuitenkin lähti toisen auton kyydissä. Auto, jonka kyydissä hänen tyttärensä oli, räjähti hetkeä myöhemmin.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on syyttänyt iskusta Ukrainaa, joka on toistuvasti kieltänyt osallisuutensa räjähdykseen.

Nyt käydään suurta keskustelua siitä, että ketä vastaan autopommi-isku oli tehty.

– Jos isku on ylipäätään ollut poliittisesti motivoitunut, niin onko sen takana ollut mahdollisesti jokin ukrainalainen taho tai jopa venäläiset tahot.

Duginan kuolemasta on Venäjällä syytetty erityisesti yhtä ukrainalaista naista, joka olisi pommi-iskun jälkeen paennut maasta Viroon.

Venäjän duuman entisen jäsenen Ilja Ponomarevin mukaan Duginan auton räjäytti Venäjän sisällä toimiva Kansallinen tasavaltalaisarmeija (NRA) -niminen partisaaniryhmittymä, jonka tavoitteena on presidentti Putinin hallinnon kaataminen. Väitteestä kertonut brittilehti Guardian ei ole pystynyt varmistamaan Ponomarevin tietoja.

Ukrainassa pelätään kostotoimia

Tänään keskiviikkona tulee kuluneeksi tasan puoli vuotta siitä, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan.

– Kyllä tämä autopommi-isku ainakin omasta mielestäni kytkeytyy tähän vuosipäivään. Todisteita siitä ei toki ole, mutta aikamoinen sattuma.

Ukrainassa vietetään tänään myös itsenäisyyspäivää ja erityisesti pääkaupungissa Kiovassa pelätään nyt kostotoimia Duginan kuolemaan.

Lue myös:

    Uusimmat