Mainos

Raivio: Yliopistoihin lukukausimaksut

Helsingin yliopiston kanslerin Kari Raivion ehdotuksessa maksu korvattaisiin myöhemmin määräajassa valmistuville suomalaisopiskelijoille koulutusseteleillä.

Helsingin yliopiston kansleri Kari Raivio esittää kaikkia opiskelijoita koskevia lukukausimaksuja. Maksut olisivat yksi keino saattaa yliopistojen rahoituspohja kuntoon.

Raivio toteaa Elinkeinoelämän valtuuskunnan julkaisussa, että Suomen yliopistojen nykyinen rahoitus on riittämätön, ja se on huonosti jaettu. Raivion mukaan rahoituspohjaan tulisi hakea ratkaisua ennen kaikkea yksityiseltä puolelta, muun muassa opiskelijoilta.

- Lukukausimaksut tulevat ajan mittaan välttämättömiksi. Niitä voidaan perustella paitsi taloudellisilla syillä, myös oikeudenmukaisuudella ja pyrkimyksellä opintoaikojen lyhentämiseen, Raivio sanoi tänään Helsingissä.

Koulutus- ja tutkimusmahdollisuuksien lisäämiseksi Raivio peräänkuuluttaa myös yliopistojen taloudellista itsenäisyyttä, jotta ne voisivat tehdä sopimuksia ja hankkia omaisuutta omissa nimissään.

Koulutussetelit käyttöön

Raivion mielestä lukukauden hinnaksi tulisi opiskelijalle noin 1500 euroa. Maksu olisi käytännössä mahdollista suorittaa opiskelijalle jaettavilla koulutusseteleillä. Raivion mukaan seteleitä annettaisiin kuitenkin vain tietyn ajan.

- Jos opiskelija ei suorita tutkintoaan määräaikaan mennessä, hän maksaisi loput omasta pussistaan. Sama koskisi myös useamman tutkinnon suorittajia.

Tutkinnon suorittamisen tavoiteajaksi Raivio näkee nykyisenkin järjestelmän mukaiset viisi vuotta. Lukukausimaksujen toteutuessa myös opiskelijoiden opintotukijärjestelmä vaatisi uudistusta.

Laatu määrää tärkeämpää

Raivio perää yliopistojen rahoituksessa erityisesti pitkän aikavälin ratkaisuja. Yliopistojen opetuksessa ja tutkimuksessa tulisi tutkintojen ja tutkimusten määrän sijasta keskittyä laatuun.

- Tällä hetkellä kaikki yliopistot Suomessa pyrkivät kansainvälisille kärkisijoille. Todellisuudessa niitä leimaa kuitenkin tasapaksuus ja keskinkertaisuus, ja vain harvoilla aloilla on huippututkimusta.

Ratkaisuksi tähän Raivio esittää, että yliopistojen rahoitusten jaossa alettaisiin käydä laatuarviointiin perustuvaa kilpailua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.