Raiskauksesta tuomittu kenraali evp. Koskela ei menettänyt sotilasarvoaan – asia oli pienestä kiinni

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi tiistaina prikaatikenraali evp. Mauri Koskelan raiskauksesta ja ampuma-aserikoksesta vuoden ja 11 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Oikeus ei kuitenkaan määrännyt Koskelan sotilasarvoa menetettäväksi.

Rikoslaista selviää, että Koskelan sotilasarvon menettäminen oli ilmeisen pienestä kiinni.

Joka tuomitaan rangaistukseen maanpetos- tai valtiopetosrikoksesta taikka muusta rikoksesta vankeuteen vähintään kahdeksi vuodeksi, on tuomittava menettämään sotilasarvonsa, jollei sotilasarvon menettämistä huomioon ottaen rikoksen laatu, rikokseen johtaneet ja siitä ilmenevät seikat sekä sotilasarvon menettämisestä tekijälle aiheutuvat muut seuraukset ole pidettävä kohtuuttomana, rikoslaissa lukee.

Koskelan tuomio oli siis vain kuukautta lyhyempi kuin mitä laissa mainitaan tuomion minimipituudesta.

Rikoslaissa ei anneta esimerkkejä siitä, mitkä rikoksen laatua, siihen johtaneita tai siitä ilmeneviä seikkoja tai arvon menettämisestä aiheutuvat seuraukset olisivat sellaisia, että sotilasarvon menettäminen olisi kohtuutonta.

Alinta sotilasarvoa ei voi menettää.

Koskelaa ei määrätty heti vangittavaksi. Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voidaan valittaa. Koskelan asianajajansa kertoi STT:lle, että Koskela aikoo valittaa tuomiosta, koska kiistää syyllistyneensä raiskaukseen.

Kriisinhallintakonkari: Suomella ainutlaatuista osaamista 1:27
Prikaatikenraali Mauri Koskelaa haastateltiin SuomiAreenassa vuonna 2018

Lue myös:

    Uusimmat