Mainos

Rahahanat kiinni teknologiayrityksille

Suomen teknologiabuumi on hyytymässä. Aloittelevien pienyritysten on vaikea saada rahaa uusien tuotteiden kehittämiseen.

Julkinen rahoitus on polkenut paikallaan jo viisi vuotta, ja yksityiset rahoittajat katosivat pari vuotta sitten. Suomessa julkisen rahoituksen osuus yritysten tuotekehityksestä on nyt alle viisi prosenttia, kun se Yhdysvalloissa on 20 prosenttia.

Teknologia-alan mukaan elektronikkkateollisuuden työpaikat pakenevat Aasiaan kiihtyvällä vauhdilla, mikäli Suomessa ei kyetä kehittämään jatkuvasti yhä vaativimpia tuotteita.

Rahapula näkyy pienyirtysten kehityshankkeissa, esimerkiksi Espoon Innopolin yrityshautomossa.

- Vuosittain täällä on syntynyt 40 - 50 uutta teknologiapohjaista yritystä. Eräänä pullonkaulana tällä hetkellä on rahoitus. Venture capital-tyyppistä riskirahoitusta oli saatavilla pari vuotta sitten varsin hyvin. Tällä hetkellä purot ovat lähes tyystin kuivuneet. Aloittava yritys ei saa rahoitusta. Toisaalta myoskin Tekesin rahoitus on supistunut, kertoo Innopoli Oy:n hallituksen jäsen Ilpo Santala.

Elkektroniikkatuotantoa pakenee halvemman työvoiman ja markkinoiden perässä Aasiaan. Verotuksen ja työnantajamaksujen pienentämisellä tai työmarkkinoiden joustojen lisäyksilläkään ei asiaa ratkaista.

- Yksi mahdollisuus olisi pistää lisää panostuksia tuotekehitykseen, koska kehittämällä uusia ainutlaatuisia tuotteita myös tuotanto saisi lisää marginaalia ja enemmän mahdollisuuksia Suomessa. Myös uudet haastavat tuotteet, joita ei ehkä muualla osatakaan tehdä kuin Suomessa, ovat mahdollisisa ratkaisuja, sanoo Technopolis Oy:n toimitusjohtaja Pertti Huuskonen.

Pertti Huuskonen kuuluu pääministeri Paavo Lipposen nimittämään työllisyystyöryhmää, joka julkistaa ehdotuksiansa myöhemmin keväällä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.