Raemyräkkä rikkoi tuulilasin ja moukaroi yli 50 lommoa autoon – tältä näytti, kun raju raekuuro pyyhälsi Etelä-Suomen yli

Tältä näytti, kun rajut raekuurot ja ukkosmyräkät moukaroivat Etelä-Suomea – kuvakooste katsojien lähettämistä videoista ja kuvista 1:34
Tältä näytti, kun rajut raekuurot ja ukkosmyräkät moukaroivat Etelä-Suomea – kuvakooste katsojien lähettämistä videoista ja kuvista

Valtava raesade moukaroi autoja ja rikkoi tuulilasin Nelostiellä sunnuntaina.

Lahdesta Mäntsälään matkalla olleen Hellä Neuvonen-Seppäsen ja hänen miehensä automatka sai hurjan käänteen, kun valtava raesade rikkoi heidän autostaan tuulilasin.

Vaurioituneen tuulilasin lisäksi auton katolta ja konepellistä löytyi yhteensä 52 lommoa.

Neuvonen-Seppänen kertoo raekuuron yllättäneen heidät aivan täysin.

Autoklinikan arvion mukaan raekuuroista on tullut vaurioita jopa satoihin autoihin.

Katso jutun alussa olevalta videolta, miltä raekuurot näyttivät ja miten rakeet rikkoivat tuulilasin.

Viikonloppuna satoi suuria rakeita

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomola kertoo STT:lle suurimpien raekuurojen sijoittuneen viikonvaihteessa Espoon tienoille ja Itä-Helsinkiin sekä Kouvolan suunnalle, josta kuuro levisi kohti Lappeenrantaa.

Ilmatieteen laitokselle rakeista saadaan tietoa kansalaisten ilmoitusten avulla. Lisäksi tutkasta pystytään katsomaan kaikujen voimakkuutta tietyllä korkeusalueella, mistä voidaan arvioida mahdollisia raekuuroja.

Tuomolan mukaan eilen sataneet rakeet olivat halkaisijaltaan jopa kolme senttimetriä. Suurimmat rakeet Suomessa ovat olleet yhdeksän senttimetrin kokoisia, mutta tavallisesti läpimitta on 0,5–1 senttimetriä.

Rakeet syntyvät, kun nousuvirtaus nostaa vesiytimet pilven yläosiin, missä ne jäätyvät ja niiden ympärille kerääntyy lisää alijäähtynyttä vettä. Tätä jatkuu, kunnes nousuvirtaus ei enää jaksa kannatella syntynyttä raetta ja se putoaa alas.

Poikkeuksellisen hurja raekuuro hidasti toimittajan automatkaa – valtavat rakeet säikäyttivät autoilijat 3:09

Katso myös video kesäkuulta: Mirkan pihalle iski valtavan kova raekuuro, joka tukki talon rännit – Pekka Pouta hämmästeli videota: "Harvinaisen isoja"

Mirkan pihalle iski valtavan kova raekuuro, joka tukki jopa talon rännit – Pekka Pouta hämmästeli videota:"Harvinaisen isoja" 0:23

Lue myös:

    Uusimmat