Pyrkiikö uuden piirteensä vaalien jälkeen paljastanut Riikka Purra Iiro Viinaseksi? "Kokoomus näyttää olevan hätää kärsimässä"

Pöllöraati tarkistaa velkalaivan suunnan 10:10
Katso koko keskustelu: Pöllöraati tarkistaa velkalaivan suunnan

Petteri Orpon (kok.) hallitus sai kasaan ensimmäisen budjettinsa tällä viikolla. Se puhutti politiikan käänteitä perkaavaa Pöllöraatia, joka kokoontui joka perjantaiseen tapaan Huomenta Suomessa. 

Budjettiriiheen oli varattu kaksi päivää, mutta hallitus marssi ulos neuvotteluista jo ensimmäisen päivän jälkeen ensi vuoden tulo- ja menoarvio kainalossaan. 

Pöllöraadissa tämä ei nostattanut kulmakarvoja, sillä usein hallituksen ensimmäisen budjetin rakentaminen on nopeaa. Asiat kun on sovittu jo hallitusohjelmassa.

Juttu jatkuu linkkien jälkeen.

Purralta tyly purkaus ay-johtajille: Vääristelyä ja uhkailua 1:04

"Aikamoista velkapopulismia"

Raati kuitenkin yllättyi povattua vähäisemmistä säästötoimista. Hallitus ottaa uutta velkaa ensi vuonna yli 11 miljardia euroa. 

– Nettosäästö on 700 miljoonaa. Jos kuusi miljardia pitäisi tällä vaalikaudella tehdä ja ensimmäisessä budjetissa päästään alle miljardiin, huomauttaa Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimittaja Marko Junkkari

– On puhuttu siitä kuuluisasta velkalaivan kääntämisestä. Nyt tulee sellainen fiilis, että aikamoista velkapopulismia ennen vaaleja, Ylen Politiikkaradion toimittaja Linda Pelkonen säestää. 

MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen muistuttaa, että taustalla vaikuttavat muun muassa valtion lainojen kasvavat korkomenot. 

– Ne ovat miljardiluokkaa. Ei varmaan kovin heppoisesti ruveta sosiaaliturvaa vetelemään siihen malliin, että velkalaiva saataisiin käännettyä, Ahtiainen sanoo. 

– Kuitenkin varsinaiset sopeutustoimet olivat yllättävän pienet, Junkkari opponoi. 

Junkkari myös huomauttaa, että budjetti on rakennettu valtiovarainministeriön (VM) talousennusteen pohjalle. VM ennustaa ensi vuodelle 1,2 prosentin kasvua, mikä on optimistisempi kuin useiden muiden arvio. 

– 1,2 saattaa olla jopa ylimitoitettu. Sittenhän budjetti näyttää entistäkin löysemmältä. 

Purrasta uusi Viinanen tai Niinistö

Raatia puhutti myös valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) rooli. Purrasta on raadin mukaan paljastunut fiskaalikonservatiivi, joka on leikkaamassa kaikesta. 

– Me suomalaiset olemme vähän masokisteja. Tykkäsimme Iiro Viinasesta ja Sauli Niinistöstä. Mitä enemmän leikkaa, sitä enemmän suosio kasvaa. Purra on ilmeisesti päättänyt ottaa tämän roolin. Kokoomus näyttää olevan hätää kärsimässä, Junkkari sanoo. 

Politiikkaradion Pelkosen mukaan Purran tiukka talousajattelu ei käynyt ilmi ennen vaaleja. Hänen mukaansa tämä olisi pitänyt kertoa selvästi. 

– Eikä siten, että heti vaalien jälkeen tunnustetaan uusia piirteitä itsestään.

 

Pöllöraati: Ay-liike hermostui ja latailee soppatykkejä 11:01

Katso myös Pöllöraadin toinen osio: Ay-liike hermostui ja latailee soppatykkejä

Lue myös:

    Uusimmat