Näin ansiosidonnaisen heikennykset vaikuttavat Iiron toimeentuloon – "Saatamme joutua myymään asuntomme"

Työttömyysturva heikkenee – näin se vaikuttaa edun saajaan 12:37
Työttömyysturva heikkenee – näin se vaikuttaa edun saajaan.

Hallitus kaavailee merkittäviä leikkauksia työttömyysturvaan. Leikkauslistalla on ansiosidonnainen päiväraha, johon on tämän hetken tiedon mukaan tulossa useita heikennyksiä. Keikkatyötä tekevä Iiro Peltonen on huolissaan oman toimeentulonsa puolesta jatkossa.

Helsinkiläinen Iiro Peltonen tekee työkseen elokuva- ja televisioalan keikkaa muun muassa leikkaajana. Hän on ollut alalla kymmenen vuotta, jonka aikana hänellä on ollut eri mittaisia työttömyysjaksoja.

Pisin, puolen vuoden työttömyysjakso päättyi juuri.

– Olin yli puoli vuotta työttömänä, koska TV-alalla on budjettiongelmia. En ollut yksin tässä porukassa, jotka äkillisesti olivat vailla keikkaa ja palkkaa kuukausitolkulla. 

– Olen kuulunut kassaan suurimman osan työurastani ja ansiosidonnainen on merkittävä turva tällaisille kausille kun keikkojen välissä on mitä tahansa päivistä kuukausiin, Peltonen kertoo Viiden jälkeen -ohjelmalle.

Ansiopäivärahan määrää porrastetaan ja lapsikorotus poistetaan

Hallitusohjelman mukaan ansiopäivärahan määrä laskisi 80 prosenttiin kahden kuukauden työttömyyden jälkeen. Kahdeksan kuukauden jälkeen ansiopäiväraha tippuisi 75 prosenttiin. Tämän hetken tietojen mukaan porrastus tulisi voimaan syksyllä 2024.

Vaikutus kuukaudessa: Jos kuukausipalkka on 3 000 €

KuukausipalkkaAnsiopäiväraha ⇒ 2 kkAnsiopäiväraha 2 kk-8 kkAnsiopäiväraha 8 kk ⇒
3 000 €/kk1 730 €/kk1 384 €/kk1 298 €/kk
  -346 €/kk-432 €/kk

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lähde: A-kassa

Peltosen puoliso on parhaillaan raskaana, joten pari odottaa perheenlisäystä. Ansiosidonnaiseen päivärahan lisäksi perheellisille on maksettu tähän asti lapsikorotusta, joka on jäämässä pois kokonaan huhtikuussa 2024.

– Jos nämä leikkaukset ja ansiosidonnaisen porrastus astuvat voimaan, niin taloutemme on lähes täysin puolisoni palkan varassa. Meille on syntymässä ensimmäinen lapsemme alkuvuodesta jolloin puolisoni jää vanhempainvapaalle. Jos nämä leikkaukset astuvat voimaan ja sama työtilanne toistuu joudumme mahdollisesti myymään asuntomme, Peltonen pohtii.

Lapsikorotus lasten määrän mukaan 2023Korotus jää pois, merkitys / kk
Yksi lapsi: 7,01 €/pv-150,71 €/kk
Kaksi lasta: 10,29 €/pv-221,23 €/kk
Kolme lasta 13,26 €/pv-285,09 €/kk

Myös lomakorvauksen jaksotus otetaan uudelleen käyttöön. Se tarkoittaa, että työsuhteen päättyessä pitämättömät vuosilomat siirtävät ansiopäivärahaoikeuden alkua niin monella päivällä, kuinka montaa työpäiväää maksettu lomakorvaus vastaa. 

Tämä vaikuttaa Peltosen mukaan vahvasti keikkatyöläisten tuloihin.

– Koska keikkatyöläiset eivät koskaan käytä lomiaan, lomakorvaus ulosmitataan kokonaisuudessaan keikkatyöläisiltä jos laki tuossa muodossa menee läpi. Itselleni se olisi suoraan 13,5% palkanalennus valtion määräämänä. Eikä edes ansiosidonnaisen alennus vaan suoraan pois omasta palkastani jonka olen työtä tekemällä ansainnut, Peltonen avaa.

Tavoitteena työllisyyden parantaminen – "Vaikutukset marginaalisia"

Ansiosidonnaisen päivärahaan koskevia leikkauksia on perusteltu säästösyillä, mutta sillä pyritään myös vähentämään työttömyyttä. 

Työllisyysvaikutukset ovat varsin marginaalisia, noin 20 000 työllistä, ottaen huomioon suunniteltujen muutosten laajuus ja monimutkaisuus toimeenpanon kannalta. Kyseessä ovat säästötoimet, joilla on suora vaikutus kansalaisten toimeentuloon, kerrotaan A-kassan kannanotossa.

Peltonen pitää toimien vaikutuksia jopa päinvastaisina.

– Tämä aiheuttaa keikkatyöläisille kannustinloukkuja. Täytyy laskea, että minkä pituiset työkeikat ovat taloudellisesti kannattavia, kun omavastuupäiviä lisätään, lomakorvaukset ovat suoraa ansion menetystä.

– Jokainen näistä Suomen useista kymmenistä tuhansista keikkatyöläisistä ottaa vastaan kaiken työn mitä on tarjolla. Töistä kilpaillaan jatkuvasti, ja se polkee palkkoja alaspäin. Tämän vuotinen työttömyysjaksoni johtui TV-alan taloustilanteesta niin on vaikea keksiä, että jos minun kykyäni maksaa asuntolainaa ja ostaa ruokaa perheelleni heikennetään, että miten se lisää kaupallisten TV-kanavien ostobudjetteja?

Iiro Peltonen ja A-kassan etuuspäällikkö Kaisa Tikka olivat vieraana keskiviikon suorassa Viiden jälkeen -ohjelmassa kello 17.30. Katso lähetys alta tai MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat