Vasemmistoliiton Jussi Saramo ja vihreiden Sofia Virta: Budjettiriihen arvovalinnat ovat vastuuttomia

Oppositiopuolueet vasemmistoliitto ja vihreät jakavat hallituksen näkemyksen taloustilanteesta ja valtion velan taittamisen tarpeellisuudesta. Puolueiden mielestä hallitus on kuitenkin tehnyt vääriä arvovalintoja esityksessään ensi vuoden valtion budjetiksi.

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virran mukaan hallituksen ei olisi pitänyt tehdä verokevennyksiä tässä taloustilanteessa. Hänen mielestään pitkän aikavälin tavoite kuitenkin on työnverotuksen keventäminen. 

– Tiedän, että monilla on myös tiukkaa ja tiedän että moni kokee sen epäreiluksi, että verotetaan niin paljon. Jos mitoitetaan sitä, että saa 300 euroa vuodessa enemmän käteen ja sen hinta on se, että jossain on se lapsiperhe joka ei ihan oikeasti saa seuraavan päivän ruokaa, vaan menee ruokajonoon, en näe että se on sellainen valinta joka olisi pitänyt tässä kohtaa tehdä, painottaa Virta MTV Uutisille.

Tuli vielä huonompi kuin epäiltiin

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoi MTV Uutisille, ettei hallituksen budjettiesityksessä ollut mitään suurempia yllätyksiä.

– Tuli vielä huonompi, kuin mitä epäiltiin. Hallitus, joka on puhunut ja käynyt vaalikampanjaa sillä, että velkaantuminen taitetaan, käytännössä laskee verotusta enemmän kuin mitä esimerkiksi tekevät leikkauksia eli velkaantuminen pahenee, ihmetteli Saramo.

–    Mehän emme vielä tiedä yksityiskohtia, mutta tuntuu järjenvastaiselta, että hallitus on työntämässä kymmeniä tuhansia uusia ihmisiä toimeentulotuelle. Toimeentulotuki on kaikkein byrokraattisin tukimuoto, joka ei kannusta työllistymään. Hallitus, joka puhuu, että lisätään työllisyyttä, toimii päinvastoin, Saramo kummastelee.

Hallitus antaa esityksen ensi vuoden valtion budjetiksi eduskunnalle lokakuussa.

Lue myös:

    Uusimmat