Mainos

Puuviilulaminaattia ullakon lattiaan

Niin tuli ullakkoremontti lopulta siihen pisteeseen, että voitiin kantaa biljardipöytä sisään ja katsoa, kuka on kunkku. Sitä ennen oli kuitenkin vielä tehtävä yksi juttu – päällystettävä lattia.


Asukkaat olivat valinneet HDF-runkoisen, pintaviilutetun lattian, joka oli ympäripontattuna nopea ja näppärä asentaa. Se asennettiin uivana ja alle levitettiin solumuovinen askeläänieriste ja (koska alla oli kipsivalu) kosteussulkumuovi, aivan kuten betonilattiankin kohdalla tehtäisiin. Lattian pinnassa saa olla heittoa enintään +/- 1,5 millimetriä kahta metriä kohden, mutta kipsivalu osoittautui niin suoraksi, ettei erillistä tasoittamista tarvittu.

Neljä–viisi lautariviä liitettiin aluksi tiiviiksi paketiksi, jolloin saatiin suora lähtö jatkoa varten. Tämä paketti työnnettiin seinän viereen ja tarkastettiin, oliko reunaa syytä kaavata – ei ollut, seinät olivat suorat.

Työ etenee naaraspontti edellä ja laudat käytetään kuten minkä hyvänsä uivan lattian kohdalla: se pala, joka rivistä jää, aloittaa seuraavan. Tosin täällä aloitettiin asukkaan toivomuksesta joka toinen rivi täydellä laudalla ja joka toinen tasan puolikkaalla, jolloin syntyi hyvin tyylikäs ja hillitty puolen laudan jako.

Lattiaa voidaan asentaa poikkeuksellisen paljon – peräti 12 metriä – ilman liikuntasaumaa. Kaikille seinustoille jätettiin kahdeksan millimetrin elämisrako.

Runkomateriaali eli HDF-massa on tavattoman tiivistä: sen ominaispaino on pitkälti yli tuhat kiloa kuutiolta. HDF:än nimihän tulee englanninkielisistä sanoista High Density Fibreboard, ja se on tavattomaan kovaa. Runko on päällystetty 0,6 millimetrin paksuisella puuviilulla. Iskunkestävyys on hyvä eikä pintaviilu kulu ohuudestaan huolimatta yhtään enempää kuin paksumpikaan puumateriaali.

Ratkaisu säästää luontoa, koska puuta kuluu vähän – ja samasta syystä hinta pysyy edullisena. Huoltolakkaus on tehtävä säännöllisesti, mutta samalla tavoin se on tehtävä myös lankulle tai parketille: kevyt karhennus ja lakka päälle.

Viimeistely tehtiin samanvärisillä ja -kuosisilla jalkalistoilla, joiden paksuus on 12 millimetriä ja leveys 70 millimetriä.

Ikkunat menivät myös uusiksi – ne ovat uudet puualumiini-ikkunat. Malli on etelämpää tuttu, yläpäästään kippaava: ullakolla ei ole koneellista ilmastointia, joten tuuletusta tarvitaan. Tällainen ikkuna säästää tilaa estämättä valon pääsemistä sisään: kun ikkunassa ei ole erillistä tuuletusikkunaa, ei ole myöskään ylimääräisiä puitteita varjostamassa.

Valmista ullakkoa voivat ihailla hyvillä mielin niin tekijät kuin asukkaatkin:

– Tuli todella kivan näköinen ja vastaa odotuksia, vakuuttaa Jenni Aarniola.

– Saimme haluttua vanhaa tunnelmaa tummalla katolla ja lattialla. Samasta syystä jätimme vanhat kattoparrut näkyviin. Katon, lattian ja parrujen tummuus korostaa hienosti seinien ja savuhormin valkoisia kipsihiertopintoja.

Lisätietoja:

PAR-KY-puulattiat

Biljadipöytä

(JKA 9.5.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.