Putkassa edeltävänä yönä ollut epäilee opettajanaisen kuolemassa laiminlyöntiä – ”Avunhuutoja ja kirkumista, vartijoita ei kuulunut”

Nimettömänä pysyttelevä MTV Uutisten lähde uskoo, että aviomiehensä murhasta epäillyn opettajanaisen kuolemaan Hämeenlinnan poliisivankilassa saattaa liittyä viranomaisen laiminlyönti.

Nimetön lähde otti yhteyttä MTV Uutisten toimitukseen luettuaan Hämeenlinnan poliisivankilassa tapahtuneesta epäillyn kuolemasta.

Hän ei halunnut ottaa yhteyttä viranomaisiin, koska hänen luottamuksensa Hämeenlinnan poliisiin oli mennyt hänen saamansa kohtelun vuoksi.

– Oli tietty poliisin pelko. En halunnut vaikeuttaa omaa asemaani, sillä poliisit pitävät yhtä, hän perustelee valintaansa.

Hän on myös syytettynä rikoksesta, ja pelkää henkilöllisyytensä paljastumisen vaikuttavan oikeudenkäyntiin.

Hän kuitenkin on valmis toistamaan kertomansa oikeudessa, jos tapaus päätyy oikeuteen asti.

MTV Uutiset on pystynyt lähteen esittämien asiapapereiden kautta varmistamaan, että hän on ollut Hämeenlinnan poliisivankilassa yön yli ilmoittamaansa aikaan.

Lähde oli päätynyt poliisivankilaan säilöön yöaikaan 3. helmikuuta ja pääsi ulos torstaina seuraavana päivänä. Huomiota herättänyt sellikuolema tapahtui torstain ja perjantain välisenä aikana eli vasta miehen poispääsyn jälkeen.

Miehen putkassa viettämän yön aikana hän oli kuullut rakennuksen ylemmästä kerroksesta paniikinomaista kirkumista, avunhuutoja ja hakkaamisen ääniä. Huutaja oli nainen.

– Kuulin hakkaamista, raapimista ja huutamista. Nainen huusi haluavansa päästä terveydenhoitajalle. Kuulosti myös siltä kuin hän hakkaisi päätään seinään. Meteli oli sellainen kuin kissoja tapettaisiin urakalla, lähde kertoo.

Hänen mukaansa huutoa jatkui pitkään, mutta kellon puutteen vuoksi hän ei pysty arvioimaan huudon kestoa tarkemmin. Hän uskoo sen alkaneen kolmen ja viiden välillä yöllä. Koko tänä aikana hän ei ollut kuullut vartioiden liikkuvan käytävällä.

– En nukkunut sinä yönä silmäystäkään, joten olisin kuullut askeleet sellin oven takaa. En toki voi tietää, mitä ylemmässä kerroksessa tapahtui, onhan mahdollista, että huudot päättyivät viranomaisen saapumiseen, hän toteaa.

Ei saanut itsekään vartijoita kiinni

Lähteen mukaan hän oli itsekin yrittänyt tuloksetta olla sisäpuhelimella yhteydessä vartijoihin saadakseen lääkityksensä, josta oli saapuessaan viranomaisille maininnut. Yrityksistä huolimatta hänen seuraava kontaktinsa putkan henkilökuntaan oli vasta puolen päivän aikaan. Hänelle jäikin vaikutelma, etteivät viranomaiset olleet kiinnostuneita asiakkaiden hyvinvoinnista.

– Jos vartijat eivät tosiaan käyneet tarkistamassa tilannetta, niin tulee vaikutelma, että kuolinsyystä riippumatta olisi vartijoilla voinut olla mahdollisuus pelastaa tilanne. Onneksi minun tilanteeni ei lääkityksen puutteesta huolimatta huonontunut, muuten olisi voinut tulla kaksikin ruumista, hän toteaa.

Lähteen mukaansa poliisivankilassa oli huutoa lukuunottamatta hiljaista, eikä hän tiedä, oliko muissa selleissä ihmisiä. Jos lähellä olleissa selleissä yöpyi joku, olisi tämä hänen arvionsa mukaan varmasti kuulut huudot.

Kun mies vietiin seuraavana päivänä puolilta päivin kuulusteltavaksi, hän kuuli kertomansa mukaan kahden vartijan tai poliisin puhuvan öisestä metelistä ja naisen käytöksestä alatyylisesti.

Nainen kuoli 4.–5. helmikuuta välisenä aikana, eli lähteen poliisivankilassa viettämän yön jälkeen. Naisen terveydentilaa oli poliisin mukaan tarkkailtu sääntöjen mukaisesti.


Syyttäjä: Ei viitteitä laiminlyönnistä

Kuolemantapauksen tutkinta on vielä kesken, ja tällä hetkellä viranomaiset odottavat oikeuslääkärin lausuntoa asiasta. Tapauksen syyttäjä Tapio Mäkinen kertoo, että tässä vaiheessa ei ole löytynyt näyttöä esitettyjen laiminlyöntiväitteiden tueksi.

– Tällä hetkellä tiedossani olevien seikkojen perusteella ei ole tullut ilmi sellaista, mikä olisi antanut aiheen esitutkinnan käynnistämiseen asiassa. Lopullisesti otan asiaan kantaa, kun kaikki mahdollinen informaatio on käytössäni, hän toteaa.

Kuolemansyyn tutkinta on salainen, joten viranomaiset eivät voi juuri kertoa asian tutkinnasta tai siinä ilmi tulevista seikoista.

Komisario Tarja Lindstedt Hämeen poliisilaitoksesta kertoo, että MTV:n lähteen väitteet poliisivankilan sellipuhelimen toimimattomuudesta eivät pidä paikkaansa.

– Meillä on jokaisesta putkasta mahdollisuus puhelinyhteyteen valvomoon ympäri vuorokauden, hän kertoo.

Puhelut eivät tallennu mihinkään järjestelmään, vaan vartija kirjaa mahdolliset toimenpiteet niin kutsuttuun putkakirjanpitoon.

Hän myös painottaa, että asiakkaiden lääkitys kysytään ja kirjataan ylös sisäänkirjauksen yhteydessä, joten putkassa olevat saavat tarvitsemansa lääkkeet. Myös väite siitä, ettei vartija olisi koko yönä kiertänyt osastolla herättää hämmennystä, sillä tehtävät kierrokset on määritelty vartijoiden säännöissä.

Otsikkoa muokattu: 11. kesäkuuta 2016 kello 9.50: Otsikkoon lisätty sanat "edeltävänä yönä"

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja