Putinin yksityiskoneena toimiva konetyyppi lähti Pietarista Yhdysvaltoihin – teki poikkeuksellisen koukkauksen: "Tätä se nyt tarkoittaa konkreettisesti"

Putinin yksityiskoneena tunnettu lentokonemalli matkalla Pietarista Yhdysvaltoihin – Katso koneen erikoinen reittivalinta 0:31
Animaatio näyttää 30 sekunnissa: Tällainen oli matkustajakoneen reittivalinta.

Yhdysvaltoihin matkaavat venäläiskoneet joutuvat käyttämään tällä hetkellä täysin poikkeuksellista reittiä.

Pietarista lähti tänään Washington D.C:hen matkaan Rossiya Airlinesin Ilyushin IL-96-300 -matkustajakone.

Lentohistoria paljastaa, että samainen kone lähti matkaan eilen Moskovasta Pietariin. Seuraavana päivänä se alkoi taittamaan matkaansa jo Yhdysvaltoihin. Rekisterinumerolla RA96019 -merkitty kone on kuljettanut viime aikoina arvovaltaisia ihmisiä.

Rossiya Airlines on venäläinen lentoyhtiö, joka tunnetaan myös toimeksiannoista Venäjän hallitukselle sekä presidentille. IL-96-300-mallin lentokone on toiminut myös Vladimir Putinin yksityiskoneena.


Hakee diplomaatteja kotiin Venäjälle


Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova kertoo, että lentokoneen tehtävä on hakea Yhdysvaltojen pääkaupungista venäläiset diplomaatit takaisin kotimaahan, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Uutistoimisto kertoo lisäksi, että koneeseen oltaisiin yhdysvaltalaistietojen mukaan mahduttamassa mahdollisesti myös venäläisiä tiedusteluagentteja.

Lentokoneen reitti Yhdysvaltoihin ei ollut kuitenkaan sieltä perinteisimmistä päästä: FlightRadar24-nettisivustolta on nähtävissä, kuinka kone joutuu kaartamaan Atlantin ylle Suomen ja Norjan yläpuolelta sijaitsevalta merialueelta.

"Tätä se nyt tarkoittaa konkreettisesti"

Ilmasotaopin pääopettaja, everstiluutnantti Inka Niskanen kertoo, että tällaisen lenkin tekevä matkustajakone joutuu ottamaan matkallaan huomioon useita asioita.

– Tätä se nyt tarkoittaa konkreettisesti: venäläiskoneet eivät pysty käyttämään optimaalisia reittejä, vaan joudutaan kiertämään.

– Reitti on normaalia pidempi ja siihen menee enemmän aikaa. Reittisuunnittelu ja varakentät on miettitävä uusiksi, Niskanen kertoo.

Mutta mitä tapahtuu, jos kone kohtaa matkallaan komplikaatioita ja Euroopan maiden ilmatilat on suljettu venäläiskoneilta?

– Hätätilanteessa kone voi varmasti pyrkiä laskeutumaan eri lentokentille, mutta se on sitten eri asia mitä tapahtuu sen jälkeen, Niskanen muistuttaa.

Koneen matka Yhdysvaltoihin on herättänyt suurta mielenkiintoa FlightRadar24-nettisivulla, ja se on uutisen kirjoittamishetkellä sivuston seuratuin yksittäinen lento.

Niskanen ei lähde spekuloimaan koneen matkustajia tai matkan tarkoitusperiä.

MTV Uutiset teki animaation lentokoneen reitistiä. Katso se yläpuolelta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat