Putinin ydinasekoe "ei ole mitenkään mahdoton ajatus" – Venäjällä ydinkokeet kieltävän paperin silppuaminen etenee

Venäjä irtautumassa ydinkoekieltosopimuksesta - mitä se maailmalle tarkoittaa? 9:52
Venäjä irtautumassa ydinkoekieltosopimuksesta – mitä se maailmalle tarkoittaa?

Venäjällä parlamentin ylähuone eli liittoneuvosto on hyväksynyt lain ydinkokeita rajoittavan sopimuksen vetäytymisestä, kertoo Reuters. 

Liittoneuvosto hyväksyi lain äänin 156–0. Asia etenee tämän jälkeen vielä presidentti Vladimir Putinin allekirjoitettavaksi.

Tätä aiemmin viime viikon tiistaina parlamentin alahuone eli duuma hyväksyi lain äänin 412–0. 

Aloitteen tehnyt duuman puheenjohtaja Vjatsheslav Volodini on väittänyt taustalla olleen Venäjän harmistus siitä, ettei Yhdysvallat ole ratifioinut kyseistä sopimusta.

Yhdysvallat allekirjoitti sopimuksen vuonna 1996, mutta on jättänyt sen ratifioimatta. Sopimuksen samana vuonna allekirjoittanut Venäjä sitä vastoin ratifioi sopimuksen kesäkuussa 2000.

Vaikka Venäjä peruu ratifioinnin, se on sanonut pysyvänsä sopimuksen allekirjoittajana ja jatkavansa tietojen toimittamista valvontajärjestelmälle, joka varoittaa kaikista ydinkokeista maailmalla.

Ydinkoe ei ole mahdoton ajatus

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Matti Pesu arvioi STT:lle viime viikolla, että ydinkokeet kieltävä sopimus ei ole sopimuksena yhtä merkittävä kuin ydinaseisiin niin ikään liittyvä uusi Start-sopimus. Sopimuksesta vetäytymisen taustalla on hänen mukaansa joka tapauksessa se, että Venäjä haluaa luoda epävarmuutta.

Kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg puolestaan totesi MTV Uutisille viime viikolla, että "ei ole mitenkään mahdoton ajatus", että Venäjä tekee ydinkokeen.

– Ydinkokeen tekeminen olisi kuitenkin isompi asia kuin sopimuksen ratifioimatta jättäminen. Se haastaisi paljon suoremmin koko ydinasejärjestelmää, joka on vallinnut kylmän sodan jälkeen, Forsberg toteaa MTV Uutisten puhelinhaastattelussa.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro on samaa mieltä.

– Ei se ydinkokeen tekeminen mitenkään mahdotonta ole. Venäjä varaa tähän nyt mahdollisuuden. Sopimuksen ratifioinnin purkaminen on symbolinen viesti: Se ei enää sido Venäjää. Yhdysvallat katsoo, että sopimus sitoo sitä, vaikka se ei ole sitä ratifioinut, Kangaspuro sanoo.

– Ydinkoe olisi voiman demonstraatio ja sillä olisi suuri pelotevaikutus. Muistuttaisi ydinaseen voimasta. Sillä saataisiin suuri huomio.Samalla se olisi valtava taka-askel käytännössä koko ihmiskuntaa ajatellen. Hirveän huono signaali ajattelen keskustelua ydinaseista, Kangaspuro jatkaa.

Suomalaisdiplomaatti: Ydinaseilla uhkailu on Venäjän kannalta rationaalista 2:05
Eläköitynyt suomalaisdiplomaatti: Ydinaseilla uhkailu on Venäjän kannalta rationaalista.

Lue myös:

    Uusimmat