Putin kuvattiin Pekingissä ydinasesalkut mukanaan – harvinainen hetki tallentui videolle

Putinin ydinasesalkku kuvattiin Pekingissä 0:24
Tässä kannetaan Putinin ydinasesalkkua Tshegetiä.

Venäjän presidentin matkaseurueessa on aina mukana upseereita, jotka kantavat salkkuihin pakatut Venäjän ydinaseen laukaisun mahdollistavat viestintälaitteet.

Salkkuja nähdään harvoin, mutta nyt ne tallentuivat videolle, joka kuvattiin kun Vladimir Putin poistui tapaamisesta Kiinan presidentti Xi Jinpingin kanssa Pekingin Vyö ja Tie -hankkeen kymmenvuotisjuhlakokouksessa.

Venäjän ydinasesalkkua kantaa yleensä laivaston upseeri, ja salkku tunnetaan nimellä Tsheget, Kaukasuksella olevan vuoren mukaan. Sen sisällä on äärimmäisen vahvasti salattu Kazbek-niminen komentoyhteys, ja sen kaksoisvarmenne Kavkaz.

Venäläisellä Zvezda-kanavalla vuonna 2019 näytettiin salkun sisältöä. Kuvissa näkyi paljon nappuloita ja erillinen paneeli, jonka nimi oli Komennot. Siinä oli kaksi nappulaa, valkoinen "laukaise" ja punainen "peruuta". Salkku aktivoidaan erityisellä näyttökortilla.

Vanhaa tekniikkaa

Tsheget-salkku kehitettiin Neuvostoliiton aikoina, pääsihteeri Juri Andropovin hallinnossa. Se otettiin käyttöön, kun Mihail Gorbatshovista tuli pääsihteeri 1985. Salkkuja on tiettävästi kolme, ja niiden haltijat uskotaan olevan Venäjän puolustusministeri ja asevoimien komentaja, nykyisellään Sergei Shoigu ja Valery Gerasimov.

Yhdysvalloilla on ollut vastaava salkku. Sen sisältönä on koodit, joilla presidentti käyttäisi tunnistautumiseen ydinaseen laukaisemiseksi matkoilla ollessaan.

Venäjän ydinaseet ovat juuri nyt otsikoissa, kun Venäjän parlamentin Duuma peruutti tiistaina ydinkoekieltosopimuksen ratifikaation. Putin on vihjannut, että Venäjä saattaisi tehdä ydinkokeen painottaakseen sitä, että sillä on toimiva ja vahva ydinasearsenaali.

Länsimaiset tarkkailijat seuraavatkin tarkasti, mitä tapahtuu Venäjän vanhalla ydinkoealueella Novaja Zemljan saarella.

Vladimir Putin vierailulla Kirgisiassa 1:33
Putin nähtiin aiemmin lokakuussa Kirgisiassa todennäköisesti Tsheget mukanaan.

Lue myös:

    Uusimmat