HS: Venäjä voi tuoda ihmisiä EU:n rajoille, Frontexin johtaja varoittaa

Hollantilainen Hans Leijtens sanoo olleensa vaikuttunut suomalaisten rajavartijoiden ammattitaidosta.

EU:n on varauduttava siihen, että Venäjä voi tulevaisuudessa käyttää muuttoliikettä omien geopoliittisten etujensa ajamiseen, sanoo Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin johtaja Hans Leijtens Helsingin Sanomien haastattelussa.

– Se on tapa painostaa Euroopan unionia ja testata eurooppalaista solidaarisuutta, hän sanoo HS:lle.

Leijtensin mukaan EU:n tulisi yrittää ennaltaehkäistä muuttoliikkeen välineellistämistä, jos mahdollista.

– Ja jos ei, meidän tulisi vastata voimakkaasti ja tiukasti, hän lisää.

Frontexin johtoon maaliskuussa noussut Leijtens vieraili Suomen itärajalla elokuun lopulla. Haastattelussa hän alleviivaa Suomen geopoliittista merkitystä ja korostaa olleensa vaikuttunut suomalaisten rajavartijoiden ammattitaidosta.

Jos Venäjä toisi yllättäen suuria määriä ihmisiä Suomen rajalle, Suomi voisi saada Frontexilta vahvistusta rajavalvontaan. Leijtensin mukaan Frontex pystyy toimittamaan joukkoja unionin ulkorajoille päivien sisällä. Frontex-pomo uskoo, että Suomen kohdalla suurimmat vaikeudet liittyisivät logistiikkaan.

– Suomi on valtava maa, hän sanoo ja lisää viranomaisten Suomeen tuomisen vaativan suunnittelua.

Puolustusministeriö on selvittänyt venäläisten kiinteistökauppojen täyskieltoja – Antti Häkkänen kertoo videolla, mitä vaihtoehtoja on ilmennyt 0:47
Puolustusministeriö on selvittänyt venäläisten kiinteistökauppojen täyskieltoja – Antti Häkkänen kertoo, mitä vaihtoehtoja on ilmennyt.

Lue myös:

    Uusimmat